„În weekend-ul trecut am reuşit să dobor propriul record!”, anunţă Daniel Georgiu, un pasionat căutător de metale şi nu numai. Tânărul, IT-ist la o firmă din oraş, îşi petrece timpul liber în compania detectoarelor de metale, descoperind, de-a lungul timpului, o mulţime de obiecte foarte valoroase. Zilele trecute a dat din nou lovitura:
„În weekend-ul trecut am reuşit să dobor propriul record la numărul de monede găsite într-o sesiune de detecţie. Un număr de 13 monede de 1 Kreutzer într-o stare avansată de degradare, dar pe câteva se poate observa anul 1863. Am mai găsit 2 monede interbelice de 20 Lei şi „bun pentru un leu” din perioada 1940-1947, de asemnea într-o stare avansată de degradare, 2 monede mai actuale 1.000 lei din 2000 şi 5 bani din perioada comunistă” – anunţă Daniel Georgiu pe blogul său, holland.ro.
„Cireaşa de pe tort” o reprezintă, însă, 2 monede de argint din perioada 1868 şi 1869, anul naşterii teologului evanghelic sas, filolog, membru de onoare al Academiei Române – Gustav Oswald Kisch, întemeietorul Şcolii Germaniştilor Bistrițeni Nösner Germanistenschule.
Este vorba despre o monedă de 20 Krajczar 1869 „magyar kiraly valto penz” în stare bună, având o greutate de 2,66 grame, puritate argint de 500, emisă de monetaria Ungaria – Kremnitz (B,K.K.B.), o monedă denominată la finele anului 1894 şi o monedă de 10 Krajczar 1868 „magyar kiraly valto penz” în greutate de 1.66 grame, din argint de puritate 400, o monedă denominată la finele anului 1896.
„Monedele au fost găsite într-o pădure în apropiere de Bistriţa”, mai povesteşte Daniel Georgiu, adăugând că moneda de 10 crăiţari a fost găsită alături de alte 3 monede de 1 crăiţar, în aceaşi groapă, lângă un drum actual din mijlocul pădurii, restul monedelor fiind împrăştiate pe o rază de un kilometru, în toată pădurea. Pentru a nu afecta patina monedelor, Daniel Georgiu le-a curăţat uşor, doar cu apă.
„Am mai găsit, în zonă, un nasture mai ciudat, vârfuri de gloanţe de diverse calibre şi un tub de cartuş provenind de la o puşcă cu repetiție «Lebel», model 1886...”, a mai precizate Daniel Georgiu.
Despre celelalte descoperiri ale lui Daniel Georgiu puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:
FOTO: Descoperire SENZAŢIONALĂ în apropiere de Bistriţa!
FOTO: Descoperire extraordinară la 10 kilometri de Bistriţa!
O plăcuță de câini din 1890 găsită lângă Bistrița, prezentată într-o revistă americană dedicată căutătorilor de metale
O sabie scurtă ce se presupune că ar fi de pe vremea dacilor a fost găsită aproape de Beclean
Un topor din Epoca Bronzului a fost descoperit de un IT-ist lângă Bistrița
SURPRIZĂ de proporţii! A fost descoperit un sigiliu al oraşului Bistriţa cu un cap de struţ datând din secolele XIV–XV