Bistriţenii au avut ocazia să vadă luni şi marţi două piese de teatru, „Tragedie dentară” şi „Janka” a căror protagonistă a fost binecunoscuta actriţă Maia Morgenstern. Bistrițenii au aplaudat-o frenetic pe faimoasa actriță, unii chiar cu lacrimi în ochi...
„Tragedie dentară” a fost jucată luni seară de actorii Teatrului Evreiesc din Bucureşti, în faţa câtorva sute de bistriţeni prezenţi la Teatrul de vară. Piesa a prezentat viaţa familiei Spodek. Această familie de evrei încearcă să supravieţuiască păcii, după ce i-a supravieţuit războiului. Soţii Spodek, Charles şi Clara şi-au pierdut în timpul Holocaustului una dintre cele două fiice. Fiica rămasă în viaţă a fost încredinţată în timpul ocupării naziste unei mănăstiri catolige şi nu mai vrea să se întoarcă la părinţi, crezând că a găsit calea în religie. Charles este medic stomatolog şi deţine un cabinet, fiind ajutat de soţia sa pe post de asistentă. Durerea bărbatului este închisă, însă femeia însă încearcă să-şi exteriorizeze suferinţa, povestind în şoaptă doamnelor care vin la stomatolog despre necazul lor. În cele din urmă, Charles şi Clara decid, după mai multe peripeţii, că este mai bine să emigreze în Israel şi pleacă spre Ţara Sfântă la bordul unui vapor.
Autorul Jean-Claude Grumberg a primit pentru „Tragedie dentară” premiul Moliere, în 2009 şi a fost numit autorul tragic cel mai comic din generaţia sa.
„Janka” a fost prezentată bistriţenilor astăzi, Teatrul de vară fiind neîncăpător pentru sutele de oameni care s-au înghesuit din nou să o vadă pe scenă pe Maia Morgenstern. Marea actriţă a fost singurul personaj „viu” al acestei piese. Janka Festinger a fost o fată dintr-o familie de evrei care duceau o viaţă liniştită şi lipsită de griji în Sighet, pânâ în primăvara anului 1944, când au fost deportaţi cu toţii la Auschwitz. Din toată familia Festinger, care număra în total în jur de 60 de persoane, au supravieţuit doar Janka, sora sa Betty şi un frate. După război, viaţa Jankăi ia o întorsătură favorabilă, dar este marcată de suferinţele din lagăr. Se căsătoreşte cu un soldat american pe care l-a cunoscut în Germania, dar din cauza stării precare de sănătate, pierde mai multe sarcini. În cele din urmă ajunge în America, unde naşte doi gemeni, David şi Oscar. Această piesă a fost insipirată din fapte reale, fiind scrisă de Oscar K. Speace, unul din cei doi copii ai Jankăi.
La finalul spectacolului, bistriţenii au aplaudat-o frenetic pe marea actriţă Maia Morgenstern, unii chiar cu lacrimi în ochi, fiind sensibilizaţi de trista poveste a Jankăi Festinger.
„Tragedie dentară” şi „Janka” au fost jucate la Bistriţa cu ocazia comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de nord în lagărele din Germania nazistă. În cadrul acestor manifestări, tot astăzi a mai avut loc dezvelirea unei plăci comemorative, amplasată la intrarea în gara Bistriţa Nord.