Dupa prima zi de recensamant, judetul Bistrita-Nasaud ocupa locul 3 pe tara la inregistrarea datelor statistice, cu un procent de 9,25%, fiind net superior mediei calculate la nivel national. In judetul nostru au fost recenzate in prima zi, peste 10.000 de locuinte si un numar de peste 28.000 de persoane.
De ieri s-a dat startul recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania. Dupa prima zi, judetul Bistrita-Nasaud se situeaza pe a treia pozitie la nivel de eficienta al recenzatului populatiei si al locuintelor.
Judetul nostru are un procentaj de 9,25%, peste media calculata la nivel national, care e doar de 7,28%, acest procentaj reprezentand o parte din numarul total al locuintelor inregistrate pana in prezent.
Doar intr-o singura zi, in judet au fost inregistrate 28.632 de persoane din 10.577 de imobile si gospodarii. Numarul total al locuintelor in Bistrita-Nasaud este de 114.369.
“Ma bucura faptul ca in judetul Bistrita-Nasaud nu s-au inregistrat probleme pana acum, ci chiar mai mult, avem un procentaj mare in ceea ce priveste numarul de locuinte si persoane recenzate pana acum, in comparatie cu situatia pe tara. Suntem peste media calculata la nivel national. Nu este o activitate usoara acest recensamant, insa speram ca recenzorii nostri vor face treaba buna in continuare, la fel ca in prima zi. Cred ca populatia municipiului Bistrita va fi cuprinsa intre 70.000 si 75.000 de locuitori” a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica Bistrita-Nasaud, Mircea Chira.
Recenzorii se identifica in fata oamenilor, prin legitimatia de recenzor si de asemenea acestia au o mapa de culoare albastra cu insemnele recensamantului. Acestia au obligatia de a prezenta si formularele, care sunt de 3 categorii, diferentiate pe culori.
Un formular albastru e folosit pentru completarea datelor cu privire la cladire, unul verde care contine intrebari referitoare la gospodarie si nu in ultimul rand un formular rosu cu intrebari strict legate de persoane. In total, cele 3 tipuri de acte insumeaza 75 de intrebari cu variante de raspuns. De precizat e faptul ca nu toate intrebarile necesita obligatoriu un raspuns. De exemplu, persoanele sanatoase nu sunt nevoite sa raspunda la intrebarile referitoare la starea de sanatate, sau pensionarii nu trebuie sa raspunda la intrebarile despre locul de munca.
“La nivel national sunt 120.000 de recenzori care au de numarat 8.635.054 de locuinte. Pana la 21 octombrie 2011, au fost recenzate un numar de 628.263 de locuinte, si de asemenea, au fost inregistrate 1.576.453 de persoane”, se precizeaza intr-un comunicat remis de Institutul National de Statistica, privind ritmul de colectare al datelor statistice.
Sebastian CHIS