Bistritenii sunt interesati de reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, insa fara sa se preocupe si de expertizele privind coeficientul de transfer de energie. Edilul Ovidiu Cretu a declarat ca pana acum nu a intalnit pe nimeni care sa solicite aceasta expertiza tehnica, desi era necesara.
Bistritenii care si-au reabilitat termic apartamentele in ultimii ani, pe cont propriu, nu s-au preocupat si de expertizele tehnice din care sa rezulte coeficientul de transfer de energie. Oamenii au preferat sa scoata mai putini bani din buzunar si au ales singuri materialele de constructie necesare, respectiv polistirenul cu care si-au izolat locuintele fara a consulta inainte un specialist.
De mentionat este faptul ca realizarea lucrarilor de interventie are ca scop cresterea performantei energetice a blocurilor si, implicit, reducerea consumurilor energetice necesare climatizarii locuintei, atat pe perioada iernii cat si pe timp de canicula.
Prin lucrarile efectuate se vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire - sub 100 kwh/mp, in conditiile in care, consumul de energie este cuprins in prezent intre 180 kWh/mp si 240 kWh/mp. Potrivit primarului Bistritei, Ovidiu Cretu, in municipiu, nicio persoana, din cele care si-au reabilitat locuintele fara ajutor de la stat, nu s-a aratat interesata sa realizeze auditul energetic.
„Nu am intalnit pana acum nicio persoana, dar nici una care sa fi lucrat in conformitate cu standardele cerute prin documentele care reglementeaza acest lucru, in sensul ca nimeni nu si-a facut o verificare a coeficientului de transfer, deci o expertiza tehnica, nimeni nu a avut la baza un proiect care sa rezolve teoretic problema respectiva, adica sa stim ca exista un coeficient de 3,5 % care genereaza un consum energetic de 200 de KW pe metru patrat pe an si trebuie sa reduca la sub 100, atunci proiectul arata ca trebuie sa folosesti polistiren de o anumita grosime. In general, lumea a spus: am pereti de beton - 8 cm de polistiren, este perete de caramida - 5 cm de polistiren, totalmente fals, pe astfel de intamplari nu da nimeni nici un ban, deci nu se acorda scutiri in conformitate cu legislatia”, a explicat primarul Ovidiu Cretu.
In cadrul programului guvernamental, auditul energetic se realizeaza obligatoriu. Executia lucrarilor prin acest program se finanteaza astfel: asociatia de proprietari plateste 15% din costul total, 50% din suma necesara provine de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare Termica si 35% de la bugetul local.In ultimii trei ani, in Bistrita, au fost reabilitatea termic prin acest program, aproape 20 de blocuri.