După ani de zile în care documentația a zăcut prin sertare, Colibița este la un pas de a fi declarată stațiune turistică. Importanța este majoră, având în vedere că este singura șansă de a atrage finanțări europene care să permită dezvoltarea zonei, luată cu asalt de turiști în ultimii ani, dar încă nepregătită să-i primească.
La câteva luni după ce a preluat funcția de director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turism, Răzvan Cerceja a reușit să facă mai bună comunicarea între autoritățile locale, județene și cei din București, iar acum Colibița este la un pas de a fi declarată stațiune turistică. Ani de zile, documentația pentru declararea Colibiței stațiune turistică a zăcut prin sertarele din București și, când nimeni nu mai credea că se va întâmpla minunea, comisia de avizare a ajuns la Colibița și a verificat în teren dacă zona întrunește elementele pentru a fi declarată stațiune turistică.
„În data de 30 septembrie 2016, comisia de evaluare a stațiunilor turistice din cadrul Autorității Naționale pentru Turism a verificat la fața locului existența elementelor obligatorii pentru ca localitatea Colibița să fie declarată stațiune turistică de interes local. Comisia a apreciat eforturile făcute de către Primăria Bistrița-Bârgăului, Consiliul Județean și operatorii turistici locali pentru a îndeplini condițiile necesare atribuirii statutului de stațiune turistică pentru Colibița. Pe baza avizului favorabil al comisiei, președintele Agenției Naționale pentru Turism va emite un ordin care, împreună cu documentația depusă de către autoritățile locale, va sta la baza hotărârii de Guvern prin care Colibița va deveni stațiune turisitică de interes local. Am fost informați că, până la sfârșitul mandatului actualului guvern, Colibița va deveni stațiune turistică. Declararea unei localități ca stațiune turistică de interes local va permite desfășurarea unui turism durabil, reglementat, care va avea în centrul atenției turistul. Pentru localnici vor exista mult mai multe oportunități economice prin apariția de noi locuri de muncă și posibilitatea de a demara afaceri în domeniul serviciilor pentru turiști” - a declarat Răzvan Cerceja pentru Bistrițeanul.ro.
După declararea Colibiței stațiune turistică de interes local se vor putea accesa inclusiv fonduri europene pentru dezvoltarea zonei, fiind singura linie de finanțare din zona turismului.
Colibița mai are nevoie încă de foarte multe pentru a face față valului de turiști care au luat-o cu asalt în ultimii ani. Pe lângă dezvoltarea capacității de cazare, mai e nevoie de investiții în restaurante și terase unde să se poată lua masa, la această oră capacitatea de servire a mesei fiind foarte mică în Colibița, ceea ce îi face pe turiști înfometați și nemulțumiți.
Și la capitolul agrement mai e mult de lucru în Colibița. Deja sunt câțiva ani de când Consiliul Județean încearcă să cumpere teren cu deschidere la lac pentru a permite accesul la lac turiștilor dintr-o zonă publică după ce majoritatea malurilor au fost închise de cei cu proprietăți pe maluri. Deocamdată nu s-a căzut la nicio înțelegere clară, deși negocieri au avut loc.