Lumea impresionantă a războinicilor greci, celţi şi germani care au trăit în lumea antică - dar şi o prezentare a armelor, armurilor şi a tehnicii de realizare a acestora - vor fi prezentate miercuri, 25 octombrie, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. În curtea muzeului vor avea loc ateliere de confecţionat armuri din zale şi solzi din fier.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, vă invită în data de 25 octombrie, de la orele 13:00, la vernisajul expoziţiei „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică”.
Expoziţia face parte din proiectul cultural cu acelaşi nume, proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare) şi Asociaţia HistArch (Baia Mare).
Proiectul îşi propune o incursiune în lumea impresionantă a unor tipuri de războinici existenţi în lumea antică (grec, celtic şi germanic), a armelor, armurilor şi a tehnicii de realizare a acestora prin prezentarea, în cadrul unei expoziţii itinerante, a unor piese de echipament militar ce aparţin patrimoniului arheologic al muzeului băimărean şi al partenerilor muzeali ai acestuia.
Evenimentul va avea loc la sediul Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Bistriţa, str. General Grigore Bălan, nr. 19.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 31 octombrie 2016. În cadrul expoziţiei, în data de 25 octombrie 2016, după vernisaj vor avea loc ateliere de lucru cu elevi.
După un ghidaj de specialitate şi o prezentare de costume militare antice (grecesc, celtic şi germanic timpuriu), în curtea muzeului vor avea loc ateliere de confecţionat armuri din zale şi solzi din fier şi un atelier de fierărie. Atelierele vor fi coordonate de angajaţi ai muzeului implicaţi în proiect şi membrii Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria.