După ce s-au plâns de Alpine Coaster, de Aquapark și de sensul giratoriu de pe Tărpiului contestatarii proiectului de buget lasă la final lovitura sub centură, atacând direct un consilier local care este angajat al unei firme ce va primi de la Primăria Bistrița peste 2,3 milioane de lei.
Consilierii municipali vor analiza în ședința de săptămâna aceasta o plângere prealabilă împotriva hotărârii prin care a fost adoptat bugetul Bistriței, înaintată de Asociația Bistrița Civică condusă de Florin Chereji și de încă doi reprezentanți ai societății civile - Marius Bălan și Crăciun Silivan.
Cei trei au contestat hotărârea Consiliului Municipal nr. 26 din 16.03.2017 prin care a fost adoptat bugetul municipiului Bistrița întrucât, susțin aceștia, „aceasta ar fi fost adoptată cu încălcarea prevederilor legale. Proiectul bugetului pentru anul 2017 a fost făcut public însă fără a se respecta prevederile articolului 45 alin. 1 și articolul 46 alin. 3 din Legea 273/ 2006 actualizată - la anexa proiectului de buget privind investițiile publice locale, afișat la sediul și pe site-ul primăriei, nu există note de fundamentare ale cheltuielilor de investiții”, arată cei trei contestatari în plângerea prealabilă înaintată consilierilor municipali, înainte de a-i acționa în instanță.
Cei trei se plâng că în proiectul de buget sunt cuprinse investiții fără o documentare minimală privind eficiența investiției, făcându-se referire concretă la Alpine Coaster, derdelușul pe șine pe care primăria vrea să îl instaleze din acest an, arătând în plângerea lor că „sfidarea legii și a cetățenilor este dovedită de următorul conținut din rubrica de fundamentare a acestei poziții de investiție: - pentru atragerea turiștilor în perioada extrasezon utilizării pârtiei de schi se propune realizarea unui carusel - derdeluș pe șine. Prin realizarea caruselului, telescaunul va fi utilizat și în perioada în care nu se va schia”.
Lungimea traseului este de apoximativ 1.300 m și pentru anul 2017 suma propusă este de 11 milioane de lei necesară elaborării fazelor de proiectare, obținerii de acorduri și începerea execuției.
Nici complexul Aquapark nu-i mulțumește pe cei trei contestatari ai proiectului de buget, arătând că studiul de fezabilitate este confuz, că nu există un studiu de piață privind numărul de vizitatori luat în calcul, analiza cost-beneficiu și nici nu a fost stabilit gradul de suportabilitate a tarifelor de către populație.
Sensul giratoriu care ar urma să fie amenajat la intersecția străzii Tărpiului cu drumul Cetății și strada Livezi are „o documentație tehnică economică incompletă deoarece nu prezintă mai multe variante de realizare a obiectivului fiind aleasă cea mai proastă soluție, în primul rând datorită costurilor mari cu relocarea unor utilități. Sensul giratoriu în sine costă 21.000 de euro, iar relocarea utilităților costă peste 600 de mii de euro”, se mai arată în plângerea prealabilă.
Și cireașa de pe tort! În finalul plângerii prealabile, contestatarii susțin că „hotărârea Consiliului Local este lovită de nulitate și datorită faptului că la dezbatere a participat și a votat această hotărâre a Consiliului Local, consilierul local Pașca Marius Vasile care este angajat al S.C. Supercom SA București, punctul de lucru Bistrița, societate comercială care este beneficiara unei subvenții de 2.376.000 de lei de la bugetul local al municipiului Bistrița din 2017”.
Dacă consilierii nu vor reveni asupra hotărârii și nu vor anula proiectul de buget, cei trei amenință că vor contesta hotărârea în instanța de contencios administrativ.