Toata lumea buna a orasului si, pe langa ea, un numar impresionant de bistriteni a vrut sa participe la concertul "Stabat Mater" sustinut de Corul si Orchestra Filarmonicii de stat "Transilvania". Si asta in ciuda faptului ca biserica s-a dovedit a fi mai rece decat aerul de afara.
In deschiderea concertului, dupa ce a prezentat Corul si Orchestra Filarmonicii de stat Transilvania, Gavril Tarmure, presedintele Societatii de Concerte Bistrita, a remarcat “favoarea culturala si spirituala” pe care muzicienii au facut-o bistritenilor, acceptand sa concerteze intr-o asemenea seara de sarbatoare.
Si, intr-adevar, sfidand frigul, muzicienii de talie mondiala invitati de Primaria Bistrita si Societatea de Concerte au fost la inaltime si au impresionat publicul care i-a aplaudat minute in sir la finalul concertului.
La inceput a parut usor neinspirata alegerea Bisericii Evanghelice drept loc de desfasurare a concertului. Datorita temperaturilor foarte scazute. Dar, pe masura ce muzica a inceput sa se desfasoare intre zidurile gotice, ne-am amintit cateva din cuvintele memorabile ale lui Wittgenstein care scria intr-un caiet: "Ceea ce ai infaptuit nu poate insemna mai mult pentru altul decat pentru tine. Atat cat te-a costat pe tine, atat vor plati si ei..."
Oricat de complicat ar fi de reconstruit in cuvinte atmosfera unui concert de inspiratie religioasa, un concert compus din litaniile unui calugar franciscan din secolul al 13-lea, trebuie sa marturisim ca ne-au placut in mod special secventele 6, 7 si 8 (Sancta Mater, Fac ut portem si Inflamatus) in care soprana Tatiana Lisnic si mezzo-soprana Iulia Merca au surprins si rascolit emotiile unei atmosfere medievale autentice.
In rest, cine a vrut sa stea ghemuit in stranele din spate, sa inchida ochii si sa se lase purtat de cadenta liturgica si armoniile suave ale litaniilor - a putut s-o faca linistit.