Festivalul concurs naţional La Poale de Ţibleş”, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, îşi aşteaptă concurenţii în Târlişua – satul în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu şi străveche vatră românească ce păstrează o inestimabilă zestre folclorică. Evenimentul îşi propune să descopere şi să pună în valoare doinele şi cântecele populare
Festivalul se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) care se încadrează în categoriile de vârstă 30-50 de ani şi 50-80 de ani.
Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi iar înscrierea la concurs se va face până la data de 20 mai 2015 pe baza unei fişe de înscriere. Mai multe detalii se pot obţine la tel: 0263-21.20.23 sau email: cjcbistrita@yahoo.com. Organizatorii asigură masă şi cazare pentru participanţii din afara judeţului, transportul fiind asigurat de participanţi până la Bistriţa şi retur.
Concursul se desfăşoară duminică, 24 mai 2015, de la ora 14.00 pe scena Căminului Cultural din comuna Târlişua iar rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată. Soliştii vocali cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină (baladă) şi un cântec ritmat. De asemenea vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă.
Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România. Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie un obicei popular.
Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică.
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului este de 600 lei iar pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali şi pentru secţiunea instrumentişti se vor acorda următoarele premii: Premiul I – 500 lei, Premiul II – 400 lei, Premiul III – 300 lei. Se va acorda şi un Premiu special din partea Asociaţiei „Perpetuum Artis” din Agrieşel dar şi un Premiu In memoriam Codruţa-Aron-Vârtic oferit de iniţiatoarea festivalului, înv. Floare Pop. Pentru fiecare categorie se va acorda şi o menţiune în valoare de 200 lei iar juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul din premii şi de a-l redistribui.