Pus de mic să muncească cot la cot cu ceilalți membri ai familiei în agricultură, Radu Moldovan, candidatul USL la funcția de președinte al CJ BN, a gândit o strategie menită să dezvolte acest sector. El consideră că acest lucru este posibil prin înființarea asociațiilor de producători și implicit susţinerea micilor întreprinzători agricoli.
Potrivit lui Radu Moldovan, realizarea unei agriculturi moderne în județul Bistrița –Năsăud este posibilă doar prin parcurgerea unor pași importanți: susținerea producției, modernizarea infrastructurii de producție, crearea de valoare adăugată și facilitarea distribuției.
În viziunea lui, susținerea producției se poate face prin acordarea asistenței în înființarea grupurilor de producători și a unor facilități la început de drum ( start – up) pentru micii fermieri.
În acest sens, candidatul USL la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița – Năsăud, Radu Moldovan propune realizarea unui program pentru întabularea gratuită a trenurilor agricole.
Accesul la finanțare va putea fi sprijinit prin promovarea, la nivel național, a unui act normativ pentru înființarea unei bănci rurale dar și dezvoltarea cooperativelor de credit în mediul rural.
Modernizarea infrastructurii de producție este posibilă prin crearea și punerea în comun a unor centre de colectare și depozitare zonale, pentru produsele agricole proaspete: lapte, carne, legume și fructe, care să țină cont de potențialul agricol local al fiecărei dintre microregiunile județului. Pe baza consultării cu cetățenii și administrațiile locale vor fi identificate acele localități care să devină centre zonale pentru producătorii locali.
În cadrul aceleiași strategii de modernizare a agriculturii, Radu Moldovan militează pentru susținerea micilor producători în crearea de valoare adăugată la produsele lor.
“Vor fi înființate mici ateliere de producție locală care să transforme materia primă în produse prelucrate, finite. Lâna, fructele, laptele și carnea trebuie să fie transformate, în zonele de provenință, în produse. Valoarea adăugată printr-un grad de prelucrare superior va genera prețuri mai bune, în acord cu munca depusă. În acest sens vor fi încurajate agricultura tradițională și ecologică prin crearea unei etichete speciale - Produs în Bistrița-Năsăud”, precizează candidatul USL la președinția Consiliului Județean.
Tot vital modernizării agriculturii din județ este și facilitarea distribuției și vânzării de produse locale prin crearea de târguri periodice în cele 7 microregiuni, promovarea către consumatorii bistrițeni a mărcii Produs în Bistrița – Năsăud, crearea unei rețele de desfacere către magazinele alimentare din județ și a unor magazine de prezentare ale producătorilor.