Candidatul USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, e un mare amator de sport şi e convins că acest fenomen are nevoie de o mai mare atenţie din partea statului - scrie sportulbistriţean.ro
Sunteţi un bistriţean care cunoaşte foarte bine fenomenul sportiv din acest judeţ. Sunteţi mulţumit de felul în care arată sportul din Bistriţa-Năsăud în acest moment?
Nu! Din păcate ceea ce s-a întâmplat în anii postrevoluţionari a însemnat un permanent regres al activităţii sportive. Nu se mai face sport ca lumea nici la şcoală, nu mai există multe dintre bazele sportive de altădată. Mă bucur foarte mult că fostul ministru al sportului din perioada 2001, Georgiu Gingăraş, a dat acea lege ca bazele sportive să nu-şi mai poată schimba destinaţia.
Altfel am fi fost într-o situaţie dezastruoasă astăzi din acest punct de vedere. Cred că avem obligaţia, dacă vrem să avem un popor sănătos, de a stimula copiii, acasă sau la şcoală, să facă tot mai mult sport. Eu m-am născut în Chintelnic, nu departe de Bistriţa şi pe lângă şcoală mai aveam sarcini gospodăreşti de la părinţi. De la prăşitul prin grădină, la udatul răsadurilor, că tot suntem în această perioadă. Însă, de-abia aşteptam să prindem 5, 10 minute libere să fugim în curtea şcolii şi să tragem un fotbal. Din păcate secolul 21, internetul, televiziunile, au scos foarte mulţi copii de pe terenurile de joacă şi i-au adus în faţa ecranului, un lucru total greşit şi nesănătos.
S-au făcut, totuşi, nişte paşi importanţi în privinţa infrastructurii sportive. Aveţi în vedere continuarea unor astfel de proiecte ce vizează construirea de noi săli şi terenuri în judeţul nostru?
Suntem într-o situaţie delicată din punct de vedere economic şi nu cred că în momentul de faţă avem resursele necesare pentru a putea continua astfel de proiecte. Vorbesc aici de termen scurt sau foarte scurt. Dar aşa cum îl cunosc şi pe primul ministru al României, Victor Ponta, care este un sportiv prin excelenţă, fost campion naţional cu echipa de tineret a Stelei la baschet, mare amator de fotbal, tenis, raliuri, un om care respiră sport, sunt convins că într-o viitoare etapă, după rezolvarea problemelor stringente, se vor găsi resurse pentru a reveni la programul bazelor sportive, început de PSD şi continuat de PNL.
Eu cred că astfel de programe sunt necesare şi vor găsi sprijin guvernamental. În ce mă priveşte pe mine, în calitatea mea de viitor preşedinte al Consiliului Judeţean, voi avea un capitol special în cadrul bugetului, în care vor fi prevăzute sume pentru toate activităţile sportive.
V-am auzit de câteva ori spunând că vă veţi implica în realizarea unei pârtii de schi la Piatra Fântânele...
De copil mic am practicat schiul. La Măgheruş era o fabrică în care se făceau lădiţe şi se tăia un gen de scânduri foarte subţiri. Din alea îmi fabricam singur schiurile. Mă certam cu bunica, părinţii fiind mai mult la muncă, fiindcă fierbeam aceste scânduri într-un cazan mare pe sobă, ca să le putem îndoi vârfurile. Apoi ne făceam legături din camere de bicicletă. Am iubit sportul acesta de mic. Sigur că între timp, lumea s-a modernizat. Din păcate timpul, nu îmi prea permite, dar în fiecare an găsesc soluţii pentru acest sport. Mă duc la Borşa, am fost de câteva ori în Austria.
Sunt oameni foarte pricepuţi în acest sport şi eu ascult în general de astfel de oameni. Am avut o discuţie lungă cu Vali Schreiner şi un grup de profesori şi le-am promis că după alegeri o să mă duc cu ei într-un loc pe care l-au identificat ca fiind excelent pentru o pârtie de schi. Undeva între Tihuţa şi Colibiţa, într-un loc cu expunere nordică, ce are drum până acolo şi există un lac de unde se poate trage apă gata răcită pentru o instalaţie de zăpadă artificială. Cu investiţii nu foarte mari şi cu disponibilitatea lor de a se implica într-un parteneriat public-privat, putem aduce o instalaţie, nu nouă, din Austria şi să facem o pârtie de schi acolo. M-au convins că e oportună o astfel de pârtie şi va fi una dintre priorităţile mele.
Vă veţi implica în sprijinirea Gloriei mai mult decât a făcut-o actuala administraţie judeţeană?
Eu pot să promit fără probleme că mă voi implica mai mult, fiindcă cei de acum nu s-au implicat deloc. Deci n-ar fi ceva greu de realizat. Eu sunt un fan al Gloriei, iubesc acest club. Dar ştiu că va fi foarte greu. Eu nu ştiu ce o să găsesc la Consiliul Judeţean, dar oricum vă pot spune un lucru foarte clar. Această echipă nu va putea rămâne în prima ligă doar cu sprijin de la bugetul local sau judeţean. Municipalitatea şi Consiliul Judeţean pot fi parteneri, dar nu pot sprijini integral activitatea de acolo. Eu sper ca alături de administraţie să vină mediul de afaceri, sau un investitor, pe modelul U Cluj, sau CFR. Aceasta ar fi singura variantă în care putem vorbi de menţinerea în prima ligă şi de performanţă la Gloria.
Aţi jucat fotbal în judeţ, la Mecanica, în anii 90. De atunci şi până acum, Bistriţa nu a mai avut o echipă în fotbalul judeţean. Nu e păcat?
Vă mărturisesc că nu m-am gândit la asta până acum. A fost o perioadă frumoasă din viaţa mea. Jucam fotbal de plăcere, pe banii noştri. Ne plăteam din buzunar transportul, arbitri. Era mai multă dorinţă de a face sport. Voi discuta cu primarul Creţu, să vedem cum putem sprijini, eventual, o echipă din zona unui cartier, cum ar fi de pildă Viişoara. E un proiect fezabil.
În concluzie, pe ce loc vor fi sportul, recreerea, mişcarea, între preocupările dumneavoastră de preşedinte al Consiliului Judeţean?
În primele 3! Dacă vrem să avem copii sănătoşi şi să nu investim în medicamente şi spitale trebuie să-i ducem la sport.
Publicitate electorală
Citeşte şi: http://www.sportulbistritean.ro/articol.php?id=052412112528&categorie=Sporturi
FOTO: sportulbistriţean.ro