Proiectele de extindere a Spitalului Județean de Urgență Bistrița sunt ambițioase: după ce au fost investiți 6,5 milioane de euro în extinderea și construirea unui nou bloc operator și amenajarea unei noi secții de chirurgie, proiectele Consiliului Județean de continuare a investițiilor în sănătate nu se opresc aici.
Din păcate însă, modul în care autoritățile centrale gestionează problemele fondurilor europene nu fac decât să împiedice investițiile în sănătate.
Deși cele două instituții (Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și spitalul) au pregătită documentația pentru extinderea secției de urgențe și pe cea pentru amenajarea unui heliport pentru elicopterele SMURD care să aterizeze pe unul dintre corpurile clădirii spitalului, șansele ca în acest an să se depună proiectele pentru finanțare sunt nule.
„Eu cred că intenționat, în momentul de față, se blochează procedurile. În fiecare zi se mai modifică ceva. Suntem în 2016, a trecut 2014, a trecut 2015, a trecut aproape și 2016. Sunt trei ani din perioada de programare 2014-2020. La întâlnirea la care am fost invitați de Ambasada Olandei, unde am fost împreună cu domnul Lazany și cu domnul doctor Buta, invitați ca model de bune practici - cum administrația și sistemul de sănătate pot să ajungă la un asemenea nivel, o doamnă secretar de stat din Ministerul Sănătății, pe care nu mai știu cum o cheamă, a spus să nu ne gândim că vom reuși să accesăm anul acesta alte fonduri. Noi suntem pregătiți, cu documente să mergem pe extinderea UPU, pe heliport și să facem tot ceea ce avem de făcut. Dacă nu acum, păi atunci când?! Dacă nu dau drumul la ghiduri anul acesta, vor da drumul anul viitor. Până se depun, până se fac contestațiile, suntem deja intrați în exercițiu financiar până să implementăm proiectul" - a explicat presei președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Proiectul de extindere al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, evaluat la 10,8 milioane de lei, vizează amenajarea pe clădirea Spitalului de Urgență a unui heliport unde vor putea ateriza elicopterele SMURD, dar și extinderii secției de urgențe a spitalului.
Odată cu amenajarea heliportului pe clădirea spitalului, autoritățile estimează că șansa la viață a bolnavilor critici va crește cu 50%.
De asemenea, extinderea și modernizarea Secției de Urgențe a spitalului este considerată o necesitate de maximă urgență, ca urmare a creșterii considerabile a numărului de pacienți care merg spre această secție.
În momentul de faţă, UPU este proiectat pentru a primi maxim 75 de cazuri în 24 de ore însă, în realitate, numărul celor care trec pragul în 24 de ore depășește 200 de persoane.
Noua secție UPU pe care spitalul vrea să o construiască va fi o clădire nouă, lângă actuala secție, formată din parter și etaj.