Nu poți avea civilizație fără un confort minimal! Este convingerea candidatului USL la funcția de președinte al Consiliului Județean, Radu Moldovan, cel care și-a propus ca în mandatul său, locuitorii județului să aibă acces în proporție de 95% la rețeaua de apă potabilă și 72% la serviciile de canalizare.
Gradul de dezvoltare al unei comunități este evaluat după accesul locuitorilor la apă potabilă și canalizare. În prezent, în Bistrița-Năsăud există zone precum Valea Budacului, Valea Șieului și comunele de pe câmpie care nu au acces la canalizare. În cadrul strategiei de dezvoltare a județului, Radu Moldovan și–a stabilit ca obiectiv în municipiul Bistrița realizarea accesului la apă potabilă și canalizare în proporție de 100%.
“Prețul corect al utilităților este și el prioritar, prin contorizarea individuală, astfel încât cetățenii să achite serviciile de apă și canalizare după consumul propriu”, explică Moldovan.
Candidatul USL la președinția Consiliului Județean își dorește ca în mandatul său toți locuitorii județului să aibă acces la apă potabilă la robinete. În acest sens, Radu Moldovan și-a propus realizarea a 23 de km de rețea de apă și 75 de km de rețea de canal pe Valea Ilvelor, astfel încât locuitorii din această zonă să aibă acces 100% la apă potabilă și 65% la canalizare. De asemenea, vor fi construite stații de epurare la Șanț și Poiana Ilvei.
Pe Valea Bârgăului, Radu Moldovan promite crearea a 19 km de rețea de apă și alți 19 de canalizare, astfel încât oamenii de aici să aibă acces în proporție de 90% la apă potabilă și 75% la rețeaua de canalizare. În cadrul aceleiași strategii sunt incluse Valea Budacului și Valea Șieului cu 101 km de rețea de apă și 127 de km de canalizare pentru un acces de 100% la apă potabilă și 70% la rețeaua de canalizare. Aici sunt prevăzute stații de epurare care vor fi construite la Cetate, Mărișel, Monor și Șieuț.
Pentru zona de câmpie, Radu Moldovan vrea ca în mandatul său de președinte al Consiliului Județean, să fie realizați 115 km de rețea de apă și 164 de canalizare, de la Teaca până la Nușeni, urmând ca localnicii din aceste zone să aibă acces 100% la apa potabilă și în proporție de 74% la canalizare. Stații de epurare vor fi construite la Lechința, Chiochiș și Miceștii de Câmpie, după cum asigură Moldovan.
Totodată, pentru Valea Șieului, Someș și Munții Țibleșului sunt estimați a fi realizați 108 km de rețea de apă și alți 246 km de canalizare, care să asigure accesul la apă potabilă 100% și la rețea de canalizare în proporție de 80%. Pentru aceste zone, Radu Moldovan își propune să fie construite stații de epurare la Braniștea, Căianu Mic, Chiuza, Ciceu Mihăiești, Negrilești, Petru Rareș, Spermezeu și Șieu Odorhei.