Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a întâlnit astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare. Președintele Emil Radu Moldovan a explicat de ce tarifele de salubritate se majorează și reamintește că altă administrație a băgat 11 milioane de euro „în afaceri”, rezultând un sistem de management integrat al deșeurilor care e un eșec total.
„Constat cu stupoare că acest consiliu județean a devenit un instrument prin care dvs. legalizați tot felul de improvizații. Sunt o groază de procese și în funcție de ce mai spune câte o Curte de Apel, scoatem hotărâri pe bandă rulantă în contextul în care oamenii plătesc un preț mai mare de trei ori decât ar fi corect, atât timp cât nu s-a făcut o licitație. Vă rog să luați toate măsurile să se facă odată licitație ca oamenii să plătească prețul corect, nu de trei ori mai mare”, au fost cuvintele consilierului Ovidiu Florean care l-au enervat pe Radu Moldovan.
Acesta s-a văzut nevoit să explice de ce tarifele de salubritate vor fi majorate, dar nu a uitat să le spună colegilor că proiectul a fost implementat sub altă administrație județeană și a fost, din start, un proiect problematic:
„Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns. Eu nu pot contesta calitatea de specialiști în acest domeniu care, în urma contestațiilor depuse de potențiali ofertanți, pe documentația încărcată de noi anul trecut - asta apropo de intervenția altor consilieri care au devenit specialiști în absolut tot. Vă rog să nu vociferați și să vă comportați frumos la ședința de consiliu. Vedem că sunt unii care nu au absolut nimic de făcut și sunt specialiști în absolut toate domeniile. Mai nou știu cât e prețul, de unde prețul. Prețul îl poate stabili piața, cererea și oferta, atât. Noi chiar ne-am străduit să reparăm cât mai repede, chiar să reglementăm sau să încercăm să corectăm un proiect foarte prost făcut de unii înainte, dar putem să îl facem într-un anumit ritm. Am corectat cât am putut din el și îl vom corecta în continuare, numai ceea ce pleacă foarte prost, făcut de unii prieteni ai unora dintre dvs. de aici, e foarte greu de corectat pe parcurs, dar ne vom strădui”.
Radu Moldovan a pus accentul pe cei doi factori care au dus la tarife majorate: creșterea salariului minim pe economie și scăderea populației:
„În primul rând, legat de prețuri, am pus și eu întrebări la întâlnirea cu colegii primari, atunci când specialistul a venit să ne prezinte un prim draft, și am primit câteva răspunsuri foarte concrete. Pe documentația aprobată de alții dintre dvs. de aici prin anii 2010-2011 când salariul minim pe economie - care are o pondere importantă în povestea asta - era de 500 de lei, acum e de 1.900, adică de aproape patru ori mai mare. Dvs. vorbiți de dublarea tarifelor, nu se dublează - de la 8 lei la 15 nu e chiar o dublare. E un exemplu, salariul minim a crescut.
Doi: pentru că în documentația veche erau foarte multe cifre din burtă vis-a-vis de mărimea populației județului, de cantități, în urma unor discuții foarte serioase, pe documente și analize, nu așa că visam noi frumos noaptea niște lucruri și vorbim că nu ne-am auzit de mult, fiecare primar și-a făcut o analiză foarte serioasă a comunității și a dat date cât mai aproape de realitate. A scăzut drastic numărul de persoane, cu câteva zeci de mii față de documentația inițială. Atunci, pentru orice analiză, îți dai seama că se majorează costurile - de patru ori salariul pe economie, forța de muncă are o pondere importantă în această poveste și, pe urmă, scăderea populației, care duce la o cantitate mai mică de deșeuri, de deșeuri reciclabile și așa mai departe. (...) Avem o documentație. Vis-a-vis de termene, astea nu le decid eu. Și eu îmi doresc ca lucrul ăsta să se termine repede și datorită acestui fapt acest proiect este pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare pentru ca mâine să se poată desfășura AGA. Nu am stat la ședință ordinară să încărcăm documentația prin ianuarie că și eu cred că e necesar ca licitația să aibă loc cât mai repede, publică, transparentă. Eu sper să avem un ofertant cât mai aproape de realitate, să nu mai vină cineva să le oferteze cu 40% ca data trecută și după un an să se retragă, să constate că nu poate oferi acele servicii”.
Radu Moldovan acuză fostul executiv că a băgat milioane de euro în „povești de acoperit gropi neconforme”, lăsând județul cu mari probleme în ceea ce privește serviciile de salubritate.
Proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud s-a derulat în perioada 2009-2011 și presupunea realizarea unor investiții de importanță majoră pentru protecția mediului și gestionarea deșeurilor în județul nostru. Făcut din pix, proiectul suna bine, însă în practică s-a dovedit a fi un eșec total.
Proiectul a fost implementat în perioada în care președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud era Liviu Rusu.