Acestea sunt doar două dintre zecile de abuzuri pe care autoritățile încearcă acum să le depisteze la Colibița. Președintele CJ este la un pas de a găsi și ac de cojocul „șmecherilor cu bărci care sunt anunțați de controale”. Ce va face:
După zeci de ani în care Colibița a fost loc fără stăpân, toți cei care au avut terenuri lângă lac blocând accesul turiștilor la luciul de apă, autoritățile județene par pregătite să ia măsuri. Misiunea este una mai grea decât se așteptau și numai așa, la o primă vedere abuzurile și ilegalitățile sunt nenumărate.
„Am văzut că este un domn de prin zona vestului care, pe zeci de ari de teren a apei, și-a construit un set de cabane. Am văzut niște poze foarte interesante, în locuri mai ascunse care nu se văd.. Am văzut un ansamblu rezidențial... E din zona Banatului omul... Mi se pare că românii sunt extrem de ingenioși... Le-am spus partenerilor noștri de la ABAST Someș-Tisa că în calitatea mea de reprezentat al cetățenilor, nu voi face niciun rabat ca legea să fie pusă în practică. În paralel, Primăria Bistrița Bârgăului lucrează la PUZ, se judecă cu tot felul de oameni pe-acolo. Am înțeles că sunt șase sau opt drumuri publice pe care oamenii s-au împroprietărit... Am înțeles că unii sunt intabulați chiar 10 metri în lac, deci și cu apă... Vedem acum ce se întâmplă... Le luăm dintr-o margine, filă de filă și o să descoperim tot felul de minuni. Eu sunt curios cine a avut capacitatea în calitate de expert cadastral, cu OCPI și cu toate cele, să intabuleze nu numai că vorbim de cota 805, care este pământ și calci pe el, să intabuleze și 10-15 m în lac. România ne oferă tot felul de surprize”, a spus președintele CJ în conferința de presă de astăzi.
În plus, discuțiile au vizat și spinoasa problemă a bărcilor cu motor, mai ales după ultimul control „inopinat” al celor de la Ape, control de care a știut toată suflarea înainte ca inspectorii să ajungă la Colibița.
„Am cerut ieri domnului director de la ape să găsim o soluție cu un alt tip de pază, specializată, a lacului, eventual jandarmeria care face astfel de servicii. Angajăm jandarmeria care are astfel de atribuții, eu am voie le cumpăr barca necesară prin ATOP și să meargă să patruleze, iar băieții șmecheri cu motoarele, care sunt anunțați de fiecare dată când merg controalele, să înțeleagă că trebuie să-și scoată din lac bărcile. Regulamentul este în faza de aprobare și am cerut din acest punct de vedere măsuri drastice până la confiscarea ambarcațiunii. E principala sursă de apă a județului Bistrița-Năsăud și trebuie să înțeleagă că nu doar niște șmecheri se pot bucura de lac, ci toată lumea” a mai spus Radu Moldovan.