Înființarea noilor Asociații de Dezvoltare Intercomunitară pentru Valea Sălăuței și Sîngeorz-Băi-Munții Rodnei au stârnit astăzi interesul consilierilor județeni care și-au dat acordul pentru înființarea acestora. Președintele CJ susține că a fost nevoie de doi ani pentru ca primăriile să se mobilizeze și să se ajungă la înființarea acestora.
"Decizia este de acum doi ani. Atâta a durat până am primit acordul de la consiliile locale și cam după aproximativ 1349 de telefoane date... Finalizarea acestei asocieri va depinde modul în care consiliile locale, la rândul lor, vor aproba proiectul de statut și tot ceea ce înseamnă lucrul acesta. Noi avem toată deschiderea și Consiliul Județean, în urma primei discuții care a existat, are pregătit un studiu de prefezabilitate pentru dezvoltarea acestor zone și rămâne, ca de-aici încolo, ținând cont că e vorba de costuri mai mari să vedem câți dintre ei vor aproba în consiliile locale statutul și participarea concretă în aceste asociații. Apoi, din partea Consiliului Județean există toată disponibilitatea ca și Valea Someșului și Valea Sălăuței să fie tratate în mod egal, ca și comunitățile de pe Valea Bârgului și de pe Budac. Depinde doar de consilii locale, de cât de repede răspund solicitărilor noastre" a spus în ședința de astăzi președintele CJ Radu Moldovan.
Cele două noi Asociații de Dezvoltare Intercomunitare vor să promoveze turismul pe Valea Sălăuței și în zona Sîngeorz-Băi-Munții Rodnei.
Prima asociație cuprinde comunele Maieru, Rodna, Șanț, Ilva Mică și orașul Sângeorz-Băi și are drept scop promovarea turismului pe Valea Someșului, unde se vrea amenajarea unei zone de rafting, parc de aventură, domeniu schiabil, ştrand și fermă eco.
Din a doua asociație fac parte comunele Parva, Romuli, Telciu, Coșbuc, Salva și Runcu Salvei și acestea vor să promoveze minunățiile de pe Valea Sălăuței care este o punte către Maramureșul istoric. Pe Valea Sălăuţei ar urma să fie amenajată o stână ecologică, o pârtie de schi, un centru hipic dar și un centru de tradiţii populare.