Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  80 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Radu Dohotar, șeful Controlului Trafic Rutier, audiat de DNA Cluj. Este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată

05/06/2014 01:20:45 Claudia ANDRON  
ZiardeCluj.ro anunță că procurorii DNA l-au ridicat ieri pe Rareș Pop, inspector șef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier Cluj și vicepreședinte al PNL Cluj. În același dosar a fost audiat și șeful Biroului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Ioan Dohotar, acesta având calitatea de suspect. VEZI de ce este acuzat:

Ziar de Cluj scrie că, ieri dimineață, procurorii DNA Cluj l-au ridicat de acasă pe Rareș Pop, inspector-șef teritorial la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier Cluj. Acesta a fost dus la sediul instituției unde s-au efectuat percheziții și s-au ridicat saci cu documente. Rareș Pop are și funcția de vicepreședinte al PNL Cluj. Potrivit jurnaliștilor clujeni, inspectorul șef teritorial care coordona șapte județe, printre care și Bistrița-Năsăud, este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite; desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată; șantaj; luare de mită.

Procurorii DNA Cluj l-au mai audiat și pe Crișan Claudiu Vasile, inspector coordonator al Biroului județean Cluj, din cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier.

Potrivit Ziar de Cluj, ”al treilea bărbat dus la audieri este DOHOTAR IOAN RADU, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița-Năsăud și membru în consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite;  permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată”.

Informațiile jurnaliștilor clujeni sunt confirmate într-un comunicat de presă al DNA, remis spre seară presei, unde procurorii dau mai multe informații privind cercetările pe care le efectuează:

”În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, suspectul Pop Rareș Vasile împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este situaţia suspecților Dohotar Ioan Radu și Crişan Claudiu Vasile, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier.
La nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Inspectoratul teritorial condus de Pop Rareș Vasile include în sfera de competenţă judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
Prin aceste demersuri, suspecții solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni.
Din ordonanța procurorilor mai rezultă faptul că suspectul Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale.
De menționat, este faptul că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale.
Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate până în prezent atestând că suspectul Pop Rareș Vasile este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile, etc.
În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier.
Prin aceste acțiuni, inspectorul șef teritorial Pop Rareș Vasile și inspectorii coordonatori județeni Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare.
La data de 9 decembrie 2013, suspectul Pop Rareș a pretins și primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 lei, bani oferiți pe considerentul de a se asigura de bunăvoința suspectului și ajutorul în cazul desfășurării unor controale de către inspectorii din subordine.
La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Județean Alba, au efectuat un control la o școală generală, vizând obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ.
Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor.
Ca urmare a acestei acțiuni, suspectul Pop Rareș Vasile a solicitat inspectorului coordonator al județului Alba, anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcția de coordonator județean.
În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al județului Alba a refuzat să dea curs solicitării.
Într-un final, la data de 10.04.2014, acesta a fost revocat din funcția de inspector coordonator al Inspectoratului Județean Alba.
La data de 4 iunie 2014, lui Pop Rareș Vasile, Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul informativ şi de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

7764 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro