Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  30 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Putem întoarce mortul de la groapă!

24/02/2015 12:22:25 Adrian LINCA  
Oamenii Gloriei, cot la cot cu cei ai administrației locale, sunt pe cale să distrugă echipa de fotbal, cu care Bistrița a trăit în suflet mai bine de 90 de ani! Dar tot ei o pot întoarce de la groapă!

L-am rugat pe Tibi Titieni, un bistrițean deștept și talentat în multe domenii, să scrie ceva despre Gloria. Știam că e fan înrăit al echipei, că n-a pierdut niciun meci al bistrițenilor în ultimii 20 de ani. Mi-a promis că va scrie, dar în două săptămâni n-a produs niciun rând. ”Nu pot! Jur că îmi dau lacrimile când mă gândesc ce a însemnat Gloria pentru mine și în ce situație a ajuns”, mi-a răspuns puștanul care la 10 ani știa pe de rost toată istoria Gloriei.

Ca el, cunosc sute de bistrițeni. Nu e zi să nu mă oprească 5-6 oameni care să mă întrebe câte ceva despre Gloria. Oameni cu care am împărțit tribunele de-a lungul timpului. Mulți, foarte mulți bistrițeni au iubit Gloria, destui o iubesc și azi. Nu știu câți, dar cu siguranță mai mulți decât iubesc schiul și își doresc pârtia din Wonderland.

Cum s-a ajuns aici?

În ianuarie 2013, Gloria intra în insolvență iar Jean Pădureanu era trecut pe linie moartă. Echipa era în Liga 1, cu mari datorii, dar cu planuri de redresare. ”Avem nevoie de 500.000 de euro ca să rămânem în Divizia A, spunea Jean Pădureanu atunci. Dacă orașul cuplează și ne ajută cu acești bani, vom reuși să rămânem în Liga 1, să luăm bani din drepturile TV și să supraviețuim. Dacă nu, echipa va ajunge în Divizia C, iar eu aș pleca din oraș fiindcă nu aș putea îndura să o văd acolo”, mai zicea Lordul, într-o emisiune cu subsemnatul la Radio Someș.

Din păcate, orașul nu a cuplat și am ajuns exact la vorbele lui nea Jean. În 2013 și 2014, Primăria a făcut toate flic-flacurile din lume pentru o pârtie contestată vehement. A făcut tot felul de târguri cu armata pentru zeci de hectare pe Dealul Cocoșului, a cheltuit bani mulți pe studii de toate felurile și a luat un credit de 10 milioane de euro pentru ceva ce nu știm dacă va putea funcționa vreodată la Bistrița. În schimb, a lăsat să moară în chinuri un simbol vechi de 90 de ani.  

În acest timp, la Craiova și Târgu Mureș, echipele de fotbal au fost susținute intens de comunitatea locală și au ajuns între primele 4 din România, deși doar anul trecut se băteau cu Gloria în Liga a doua.

Dacă ne-am întoarce în ianuarie 2013…

Să presupunem că am da timpul înapoi și ne-am întoarce în ianuarie 2013.  S-ar fi putut oare evita dezastrul ce avea să urmeze? După părerea mea, da!

Echipa era în coada clasamentului, dar avea un lot bun și se putea salva, așa cum o făcuse de multe ori de-a lungul timpului. Avea nevoie de un antrenor nou, ca Șumudică, de pildă, care o revitalizase cu doi ani înainte cam din aceeași situație. Mai avea nevoie de un conducător priceput, care să-l ajute pe Jean Pădureanu, bătrân și bolnav. Și mai avea nevoie de banii despre care vorbea Lordul, 500.000 de euro, în jur de 20 de miliarde vechi.

Trei lucruri decisive, pe care Comitetul Director nu le-a găsit. Dacă era cu 10 ani mai tânăr, Pădureanu ar fi rezolvat, poate, două dintre chei. Cu siguranță ar fi adus un antrenor mai ambițios, nu așa de blazat ca Nae Manea, cel care reușea în acel sezon doar 3 victorii în tot campionatul. Și ar fi găsit o jumătate de million, poate chia din transferurile lui Anton și Peteleu, de pildă, cei mai prețioși jucători bistrițeni la acea dată.

În schimb, n-ar fi reușit să-și aducă un manager bun lângă el. Toată viața s-a înconjurat de slugi care nu știau decât să-i îndulcească ceaiul sau să-i taie salamul la gustarea de dimineață. Când învăța unul câte ceva, îl punea repede la colț sau îi dădea viteză. 

Cine-s vinovații?

Lucrurile astea ar mai fi ținut Gloria în Liga 1 până acum. Iar între timp se putea reorganiza! Cum? Foarte simplu! Cu un club nou-nouț, pe care să-l fi crescut de mic. În 2012, șefii Gloriei au desființat echipa a doua. Și-au dat seama de eroare și au înscris-o în liga a 4-a în 2013.  Dar în loc să o formeze pe un club nou, curat, au folosit-o tot pe expirata ACF.  Cu un pic de strategie, acum, în 2015, aveam o nouă grupare de prima ligă, curată ca lacrima.

Toate astea sunt greșeli de management. Ale cui? În primul rând ale celor care dețin Gloria. Un grup de oameni care își spun fondatori, asociați sau membri ai comitetului director. Toți s-au bazat ani mulți pe Pădureanu. Și când acesta n-a mai putut, s-au făcut de rușine. Unii au dat bir cu fugiții, alții au rămas dar nu mai vor sau nu mai sunt în stare să facă rost nici de bani pentru apă minerală.

Apoi e vina administrației locale. Care nu s-a implicat atunci când a văzut că lucrurile o iau razna.

Cum se pot rezolva lucrurile?

Poi, de pildă, așa cum NU s-a procedat în 2012. Cineva, un tip mai isteț de prin comitetul ăsta director, ar putea face o firmă nouă, pe acțiuni, jumi-juma cu primăria sau cu consiliul județean, sau cum vrea el, dar să bage în acționariat și comunitatea locală.

Apoi, ar putea să înscrie o echipă în Liga a 5-a, sau chiar în Liga a 4-a, pe care să o numească Gloria 2015, de pildă. Și cu două miliarde de la primărie în primul an prin județ, cu vreo 5 în al doilea sezon pe care l-ar putea juca în C, peste 2 ani am putea avea o echipă adevărată și curată în Divizia B.

Echipa ar avea nevoie de un buget de vreo 20 de miliarde vechi, bani împărțiți de primărie și acționarul privat. Atenție! Acționarul privat n-ar avea nevoie să investească niciun leu din buzunarul lui până când echipa ar juca în Liga a doua, iar atunci și-ar putea produce partea lui de bani din publicitate, vânzări de jucători, sponsorizări, promoționale.

Și uite așa, cu un efort minim din partea comunității locale, dar cu un om credibil din partea Gloriei, am putea renaște spiritul fotbalului bistrițean. Totul e să găsim omul ăsta potrivit! Aveți idei?

3361 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro