Presupunând că se împrăștie norii care amenință Bistrița cu o furtună – în această noapte aveți șansa să vă împliniți cel puțin 10 – 20 de dorințe pe oră. Nu de alta, dar cerul va fi luminat de Perseide, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi vizibili în noaptea de 12 / 13 august, între orele 11.00 şi 05.00.
Dacă vreți totuși să urmăriți spectacolul stelar în toată splendoarea lui – ar fi indicat să ieșiți din Bistrița: perseidele pot fi admirate cel mai bine din locurile cu cer curat – lipsit de luminile parazite și poluarea marilor oraşe.
Așa că cel mai potrivit ar fi un loc la ţară sau la munte sau, în cel mai rău caz, undeva la marginea orașulur.
Se pot vedea în general maximum 100 de meteori pe oră iar în orașe – 10-20 de meteori pe oră – fapt care deosebește Perseidele de așa-numitele „ploi de stele”, mai scumpe la vedere, dar și mai spectaculoase, pentru că atunci sunt înregistrate câteva mii de meteori pe oră.
Dacă sunteți dotați și cu un instrument astronomic – e și mai bine, căci spectacolul va fi garantat. Nu uitați pătura sau sacul de dormit pe care să stați întinşi, și îmbrăcămintea groasă, pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an – numiți, în mitologia populară „stele căzătoare” și asociate cu împlinirea dorințelor celui care le zărește.
Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
„Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica în noaptea de 12 spre 13 august. Observaţiile se pot face după ora 11.00, când se ridică şi radiantul (locul de unde radiază meteoritul) deasupra orizontului, şi până dimineaţa în zori, în jur de ora 05.00. Activitatea va fi toată noaptea, dar, din păcate, din cauză că pe data de 10 va fi lună plină, care va fi foarte strălucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai strălucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai puţini meteori, cei mai spectaculoşi", a explicat Valentin Grigore, conform Gândul.info.
Sursa: b365.ro Foto: paneandov.com