Bistrițenii care au proprietăți în zona pe unde va trece centura Bistriței se plâng de faptul că dacă se aprobă PUG-ul, timp de 10 ani, fie că se va construi centura sau nu, nu le vor mai putea vinde. Autoritățile locale spun că acest lucru nu e adevărat: pot vinde... dacă au cui.
Nemulțumirile legate de centura ocolitoare a orașului sunt tot mai multe. O voce puternică ce se ridică este cea a cetățenilor care au proprietăți în zona pe unde se dorește să se construiască centura ocolitoare a Bistriței, varianta SUD2. Această centură a fost introdusă în Planul Urbanistic General al orașului, plan ce trebuia supus aprobării în ultima ședință de Consiliu Local.
Acest proiect a fost retras de la vot, după ce primarul Ovidiu Crețu a anunțat că lipsește un aviz și astfel nu întrunește toate condițiile necesare spre a fi supus părerilor consilierilor. La ședință au fost prezenți bistrițenii care au proprietăți în zona Codrișor. Ei susțin că dacă PUG-ul va fi aprobat, atunci tranzacțiile imobiliare în zonă vor fi blocate pentru 10 ani, fie că se construiește centura, fie că nu!
Proprietarii se plâng că prin aprobarea PUG-ului ei nu-și vor mai putea folosi dreptul de proprietari, adică nu vor mai putea vinde sau construi. Pe lângă aceasta, bistrițenii spun că traseul centurii a fost revocat în tot de Agenția de Mediu. Mai multe despre ceea ce susțin ei puteți citi AICI.
Șeful PDL Bistrița, consilierul municipal Gheorghe Tuţă, crede și el că aprobarea PUG-ului aduce prejudicii proprietarilor.
”Noi suntem împotriva acestui obiectiv (n.r. construirea centurii). Cât despre tranzacțiile din acea zonă, logic că sunt stopate, atâta vreme cât nu se știe pe unde va trece exact centura. Plus că acest obiectiv, rămânând în proiect, nu mai dă voie ca pe aliniamentul lui să se construiască. E o idioțenie, dar nu avem ce face. PUG-ul în ansamblul lui, dacă ar lipsi acest traseu, ar fi foarte bun și l-am aproba. Dar cu acest traseu în el, noi nu-l putem susține„ a declarat pentru Bistrițeanul.ro Gheorghe Tuță.
Primarul municipiului susține că toate acestea sunt minciuni: ”e o minciună că se blochează tranzacțiile. Nu e adevărat” a spus Ovidiu Crețu.
Pe de altă parte, conform declarațiilor consilierului local PSD, Alexandru Bria (care este unul dintre cel mai cunoscuţi notari din oraş), și a directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bistrița – Năsăud, Emil Mănășturean, adevărul e undeva la mijloc.
”Problema e alta. Cine cumpără o proprietate, trebuie să vadă ce poate face cu proprietatea respectivă. Nu că nu poate cumpăra nimeni, dar se poate să fie rețineri... Acuma, când vine vorba de cumpărarea unui teren care va fi afectat de construirea unei centuri, probabil că nu se va mai cumpăra. Dar nu e vorba de nici o interdicție de a vinde în zonă. E vorba doar că nu se va putea construi pe zona pe unde va trece centura. Că poate cineva va dori să cumpere un teren chiar dacă știe că ulterior va fi expropriat, pentru că vrea să facă o investiție. Deci singura problemă care se ridică este dacă găsești cumparator. Pe tine, ca proprietar, nu te împiedică nimeni să vinzi. Cât despre intervenții asupra proprietății, dacă se strică ceva, poți să repari atât timp cât se păstrează același material și aceeași formă” a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Alexandru Bria.
Aceeași poziție o are și Emil Mănășturean care a declarant pentru Bistrițeanul.ro că “nu e adevărat că se blochează tranzacțiile. Constituția României nu vine cu opreliști în acest sens. Ideea e că o dată ce acel coridor e prins în planul urbanistic, se impun niște reguli urbanistice privind modul și regimul de construire în zonă. Oricum, acel culoar de expropriere încă nu-l știe nimeni, pentru că nu se știe exact pe unde va trece centura, până nu se face un studiu și un proiect. Acuma, e drept că în zona respectivă prețul pentru proprietăți scade, sau intereseul pentru cumpărători scade, dar legea nu oprește pe nimeni să-și exercite dreptul de proprietar”.
Astfel, bistrițenii care au terenuri sau case în zonă, le pot scoate la vânzare. Întrebarea e dacă își găsesc cumpărători.