La nonconformismul de a nu lua in seama sfaturile parintilor, invataturile profesorilor. Rebelitatea incepe cu dispretuirea regulilor familiale, scolare si se concretizeaza in diferite acte de vandalism sau acte sociale, care creaza stari de dependenta fata de tutun, alcool, drog.
Unii adolescenti, din pacate, sub influenta adultilor certati cu legea, isi aleg in viata directii nepermise, periculoase, cum este si consumul de droguri.
Faptul ca substantele etnobotanice se gaseau o vreme buna, in asa zise, Magazine de vise, a implantat ideea in unii tineri, ca drogurile usoare sunt permise, legale si usor de procurat. Ei n-au intarziat sa-si cumpere asemenea substante, sa le experimenteze, chiar sa le si ofere prietenilor.
De ce depinde oare daca un tanar accepta sau nu prima data si ulterior, consumul de drog? In primul rand de educatia lui solida, de gradul de informare asupra efectelor nocive, de anturajul frecventat. Parintii cu autoritate scazuta in fata copiilor, frecvent acuza anturajul pentru comportamentul defectuos al tanarului. Dar nu poti absolvi adolescentul de raspunderea pentru faptele sale, de ce alege un asemenea tanar un anturaj negativ si nu unul cu influente pozitive? De ce este atras el de grupurile unde se bea, unde absenteismul scolar este la ordinea zilei, unde se consuma droguri? Raspunsul este univoc: doar astfel de mediu ii face placere.
Parintii n-au control asupra prietenilor copilului, dar au la dispozitie parghiile unei educatii principiale, consecvente, sanatoase. Unii parinti nu au timp efectiv pentru copiii lor, altii sunt depasiti de evenimente si nu mai au metode… sunt insa multi parinti care nici nu se intereseaza de copiii lor, crezand ca scoala este un model educativ puternic. Asa si este, dar elevii nu actioneaza sau nu reactioneaza la fel, difera si constructia cladita de parinti. Intotdeauna au existat si vor exista copii si tineri care vor sa ocoleasca regulile, sa nu ia in considerare consecintele. Ei stiu foarte bine din informarile scolare, din multiplele filme, documentare oferite de mass media, care sunt efectele negative ale consumului si traficului de drog si totusi inving: spiritul lor de aventura, de nesabuinta, dorinta de senzatii tari.
Teribilismul la unii tineri pune stapanire pe judecata, distorsioneaza valorile proprii, modul de convietuire si raportare la familie, la scoala, si ei termina in puscarie, privati de libertate, cu cariera zdruncinata, cu parinti distrusi si cu influentele nefaste ce inseamna viata de inchisoare.
Unii tineri trebuie sa plateasca scump pentru faptele lor, ca sa fie invatatura pentru ei însisi in primul rand, dar si pentru colegii lor mai mari si mai mici. Viata dezordonata duce la incalcarea regulilor, legilor, duce la destrabalare sub o forma sau alta. Nu exista niciodata libertate absoluta nici in exprimare, nici in comportament, dar acest lucru teribilistii nu-l cred si forteaza limitele libertatii prin vointa lor si prin asumarea constienta sau inconstienta a consecintelor ireversibile.
Suzana Deac,
psiholog scolar, C.T. Infoel
4348 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.