Doina Pană a fost prezentă astăzi la sediul PSD Bistrița alături de colegii săi, Daniel Suciu și Ioan Deneș, pentru a susține o conferință de presă. Unul dintre punctele discutate a fost relaxarea fiscală și mărirea pensiilor, dar și a salariului minim pe economie.
„O viață demnă pentru toți românii, tinerii să nu plece din țară” și alte obiective de genul acesta au fost expuse astăzi de către deputatul Doina Pană în cadrul unei conferințe de presă.
Primul punct sensibil pe care aceasta l-a atins în declarațiile pe care le-a făcut astăzi este problema pensiilor: „Acești oameni au muncit o viață întreagă, au cotizat, au susținut la rândul lor pensionarii vremii respective și eu cred că merită respectul și atenția noastră deosebită. Trei lucruri vreau să spun ca să le audă toți pensionarii din județ: creștem punctul de pensie, asta înseamnă automat că toate pensiile vor crește, încât în patru ani să crească cu mai mult de 500 lei. La ora actuală, e 871,1, în 2020 să fie 1400. Începem cu creşterea chiar din anul 2017 de la 1 iulie, când va fi 1000 lei (...). Toate pensiile vor crește prin creșterea punctului de pensie. Ca să le creștem puterea de cumpărare și mai tare, nu numai prin creșterea punctului de pensie, mergem la o reducere de fiscalitate la ei. Adică, 90% dintre pensionari nu vor mai plăti niciun tip de impozit sau contribuții. Toți cei care au pensia mai mică sau egală cu 2000 lei brut pe lună nu vor mai plăti impozit deloc, deci 0%. Asta, de la 1 ianuarie 2017. Cei care au pensia mai mare brută de 2000 lei, de la 1 ianuarie 2018 vor plăti doar 10% impozit, deci nu 16%, precizez, doar pe suma care depășește 2000 lei, deci nu pe întreaga sumă, iar CASS va dispărea complet, adică va deveni 0% pentru absolut toți pensionarii. (...) În ceea ce privește pensionarii care au cea mai mică pensie, cu cel mai mic cuantum, vrem să o creștem cu 60%, adică de la 400 cât e acum să ajungă la 1 ianuarie 2018, 640”.
Doina Pană a încheiat prin a spune că PSD își propune ca până în anul 2020 cuantumul salariului minim pe economie să atingă 1750 RON, spunând că firmele private nu vor suferi din această cauză, ele având relaxare din alte puncte de vedere.
În același registru, deputatul Daniel Suciu a vorbit despre reducerea impozitelor pentru tineri, iar senatorul Ioan Deneș a abordat domeniul relaxare fiscală pentru salariați.
Daniel Suciu a anunțat că PSD propune acordarea unui credit de 40.000 lei pentru tinerii până în 26 ani pentru cursuri, chirii, avans casă cu dobândă subvenționată de către stat, iar 80% din valoarea creditului garantată tot de stat, impozit pe venit 0% din activități independente (sportivi, PFA, jurnaliști, artiști etc.) pentru persoanele care câștigă până în 2000 lei lunar, iar pentru cei care depășesc această sumă, 10% impozit - pe suma care depășește, dar și alte reduceri semnificative care se regăsesc în programul de guvernare al PSD.
Ioan Deneș a completat și el lista reducerilor cu măsuri care ar putea să se materializeze din 1 ianuarie 2018, una dintre acestea fiind că salariații ar putea să nu mai plătească contribuții pentru șomaj, concedii, creanțe salariale, risc și accidente etc. De asemenea, pentru cei cu salarii mai mici sau egale cu 2000 lei nu vor mai plăti impozit pe venit, iar cei care au mai mult vor plăti doar 10%.