Cei mai creativi şi curajoşi liceeni din Bistriţa sunt invitaţi să realizeze o povestire digitală despre terorism, crima organizată sau criminalitatea informatică, acestea urmând să fie postate pe Facebook de Centrul Europe Direct Bistrița. O altă probă presupune rezolvarea unor cazuri de încălcare a legilor, sub îndrumarea comisarilor de poliţie.
Promovarea valorilor comune, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, combaterii discriminării de orice fel, combaterea terorismului, a crimei organizate și a celei digitale sunt măsuri incluse pe agenda Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker.
În plus, după cum arată Strategia Națională în domeniul politicii de tineret 2015-2020, tinerii din comunități sărace, cei care părăsesc instituțiile de protectie socială, fiind expuşi riscului de sărăciei, adolescenții cu cel puțin unul dintre părinți plecați în străinătate, tinerii romi, tinerii care trăiesc cu HIV/ SIDA, persoanele fără adăpost, orfanii şi persoanele dependente de droguri sau tinerii cu dizabilități sunt categoriile cele mai expuse riscului de discriminare, marginalizare și excluziune socială, ajungând în situația de a comite acte infracționale și de a pune în pericol siguranța semenilor lor. La situația prezentată concură și lipsa de informații privind drepturile fundamentale în rândul acestor categorii de persoane.
În acest context, Camera de Comerț și Industrie Bistrița Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistrița în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud organizează Campania pentru tineri „O Europa mai sigură!” care include sesiuni informative, interactive și Concursul lansat la data de 1 iunie 2016, având drept temă centrală, transversală, siguranţa cetăţenilor europeni.
Concursul presupune parcurgerea de către echipajele înscrise a două probe inedite:
-
Realizarea unei povestiri digitale pe una din următoarele teme: terorismul, crima organizată, criminalitatea informatică, discriminarea, delincvența juvenilă. Povestirile vor fi postate pe pagina de Facebook a Centrului Europe Direct Bistrița, iar punctajul la această probă va fi obţinut ca sumă a numărului de like-uri primite.
-
„Poliţist pentru o zi” – metode de rezolvare, sub îndrumarea comisarilor de poliţie, a unui caz de încălcare a legii. Reprezentanții IPJ vor evalua corectitudinea procedurilor de soluţionare a cazurilor, prezentate de fiecare echipaj. Concursul se va încheia cu decernarea premiilor, în data de 22 iunie 2016.
Reamintim cetăţenilor că pot beneficia de informaţii, consiliere şi răspunsuri la întrebări despre Uniunea Europeană, prin intermediul Centrului de informare europeană Europe Direct Bistriţa – vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud.
Contact: Monica Mureşan – Coordonator, Elena-Maria Bărbos – Manager executiv, Bistriţa, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: europedirect@cciabn.ro, www.europedirectbistrita.ro