Proiectul prin care se vor aduce gunoaiele de la Beclean la Bistrita este sustinut de Agentia pentru Protectia Mediului. Conducerea institutiei afirma ca aducerea gunoaielor de la Beclean la Bistrita este un lucru bun si ca este cea mai buna varianta gasita.
Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Stefan Muresan, sustine ca varianta prin care se doreste aducerea desurilor de la Beclean la Bistrita este una buna si ca decizia este in avantajul tuturor.
“Este un lucru bun faptul ca va fi inchisa groapa de gunoi de la Beclean, care se afla intr-o zona inundabila. Un lucru bun este si faptul ca deseurile de acolo vor fi aduse la Bistrita. O groapa de gunoi inchisa trebuie tinuta sub observatie timp de 30 de ani, iar cheltuielile sunt foarte mari. Daca vom inchide si groapa de gunoi de la Bistrita si pe cea de la Beclean de ce sa le tinem sub observatie pe ambele?! Putem sa tinem una singura sub observatie, aducand deseurile de la Beclean la Bistrita. Facand acest lucru nu am mai cheltui atat de multi bani. Oamenii trebuie sa inteleaga ca aducerea gunoaielor de la Beclean la Bistrita nu ii va afecta negativ. Nu se va face nici un fel de poluare. Transportul se va face cu masini speciale, care se inchid etans, deci nu se va face mizerie si nu va mirosi”, a declarat Muresan pentru Bistriteanul.ro
Conform studiilor facute de proiectanti, capacitatea gropii de gunoi de la Bistrita ar permite aducerea deseurilor de la Beclean. Estimarile facute spun ca la groapa de gunoi de la Beclean exista o cantitate de circa 56.000 de mc de gunoaie.
Cheltuielile facute cu transportul gunoaielor de la Beclean la Bistrita sunt incluse in proiectul de inchidere a gropii de la Beclean.
Pana in acest moment, Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud nu a semnat acordul pentru transportul deseurilor de la groapa de gunoi de la Beclean la cea de la Bistrita.
”Nu am semnat deocamdata actele prin care ne dam acordul insa sustinem varianta mutarii deseurilor de la Beclean la Bistrita. Nu am fi de acord daca din punctul nostru de vedere nu ar fi in regula efectuarea acestei actiuni sau daca ar dauna in vreun fel populatiei municipiului”, a mai declarat Stefan Muresan.
Muresan ar avea totusi de reprosat ceva: faptul ca nu s-a facut publicitate proiectului, respectiv oamenii nu au fost informati din timp de mutarea gropii de gunoi de la Beclean la Bistrita.
Expertii care au facut proiectul pentru aducerea deseurilor de la Beclean la Bistrita sustin ca groapa de la Bistrita are capacitatea de a depozita si gunoaiele Becleanului.
Totusi, in 2008, reprezentantii Primariei Bistrita au decis ca tebuie marita capacitatea gropii de gunoi a orasului. Pentru mariarea acesteia s-a alocat de la bugetul local suma de 262.730 de lei. Cu acesti bani s-au demontat si mutat sapte stalpi de medie tensiune pentru a fi marita capacitatea de depozitare a gunoaielor.
Actiunea de marire a capacitatii de depozitare a deseurilor in zona Zavoaie contravine spuselor proiectantilor, care sustin ca la Bistrita groapa de gunoi are capacitatea de a depozita si deseurile beclenarilor, adunate in ultimii 50 de ani.