Conducerea CJPC BN a anuntat ca institutia a primit zilele trecute de la Judecatoria Bistrita sentinta prin care plangerea formulata de Universitatea Vasile Glodis a fost respinsa. Universitatea, alaturi de alte trei institutii de invatamant superior, au fost amendate anul trecut cu 19.000 de lei.
“In sedinta publica din 28 martie 2011, comunicata CJPC BN in data de 26.04.2011 de catre Judecatoria Bistrita, plangerea contraventionala contestata de una dintre universitatile care functioneaza in municipiul Bistrita a fost respinsa! Astfel sunt confirmate abaterile constatate de comisarii CJPC BN privind legislatia de protectie a consumatorilor la incheierea contractelor de scolarizare de catre universitati” explica comisarul sef Dina Suciu intr-un comunicat remis presei.
In perioada 02.11. - 09.11.2010, comisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o actiune tematica de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de studii de catre universitati.
La vremea respectiva au fost verificate sase universitati care isi desfasoara activitatea in judetul nostru, acestea functionanad ca centre de studii teritoriale sau extensii ale respectivelor universitati.
“In urma controlului nu s-a putut stabili cu certitudine daca se face informarea prealabila a consumatorilor, prin inmanarea fiecarui potential student a unui model de contract de scolarizare, respectiv contract de studii. De asemenea, s-a constatat ca nu se informeaza complet in prealabil consumatorii cu privire la orarul de desfasurare al cursurilor, in sensul ca verbal se informeaza ca, cursurile se desfasoara doar in zilele de sambata si duminica, iar in realitate dupa semnarea contractului de studii acestia constata ca se desfasoara cursuri si in zilele saptamanii (de luni pana vineri)” se mai arata in comunicat.
Comisarii sustin ca la universitatile verificate existau contracte de studii, dar in urma studierii acestora au fost identificate o serie de neconformitati in contractele de scolarizare printre care se numara faptul ca nu sunt indicate taxele de scolarizare aferente; nu este inscrisa durata contractului; nu sunt mentionate tarifele, termenele si conditiile de plata; nu sunt inscrise conditiile de reziliere si/sau incetare a contractului; nu este prevazuta procedura privind modalitatea de rambursare a taxelor de studii in cazul intreruperii acestora din motive obiective; nu exista mentiunea referitoare la faptul ca pentru anumite servicii speciale universitatile percep taxe si nu sunt stabilite conditiile financiare pentru disciplinele nepromovate.
“De asemenea, s-au constatat unele clauze abuzive in contractele de scolarizare: la “Obligatiile studentului” exista mentionata o clauza in opinia noastra abuziva respectiv: “nu solicita restituirea taxelor achitate, in cazul retragerii de la studii, al exmatricularii sau al transferului la alte institutii de invatamant superior”, precum si “in cazul retragerii de la studii, studentul va achita taxa de scolarizare calculata pana la data aprobarii cererii de retragere” mai precizeaza conducerea CJPC in comunicat.
In urma controalelor efectuate la aceea data au fost intocmite sase procese verbale prin care s-au aplicat patru amenzi contraventionale in valoare de 19.000 lei.
“Majoritatea sanctiunilor au fost contestate de catre universitati in instante de judecata iar in aceasta perioada actiunile fiind pe rol am avut castig de cauza intr-o prima hotarare pronuntata” a concuzionat Dina Suciu.