Satul românesc merită să-și recapete mândria, integritatea și vitalitatea, iar resursele și valorile mediului rural trebuie să fie valorificate înainte de a fi pierdute pentru totdeauna.
Una dintre resursele esențiale pentru dezvoltarea locală durabilă o reprezintă resursa umană. Forța de muncă bine pregătită și adaptată nevoilor angajatorilor constituie o premisă pentru creșterea competitivității economice. Acestea sunt ideile care au stat la baza proiectului „ARO – Acces Rapid la Ocupare”, implementat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, în calitate de partener.
Prin intermediul proiectului, persoane ocupate în agricultura de subzisență, persoane casnice sau aflate în cautarea unui loc de muncă, din mediul rural, au fost sprijinite în dezvoltarea personală, profesională și antreprenorială, rezultatele la nivelul județului Bistrița-Năsăud fiind apreciabile:
• Peste 300 persoane au participat la Campanii de informare în vederea conștientizării beneficiilor participării la viața activă;
• Peste 300 persoane au beneficiat de pachete integrate de măsuri active de ocupare care au inclus și servicii cu caracter inovator, adaptate nevoilor, nivelului de pregătire, abilităților, intereselor și așteptărilor grupurilor țintă;
• 116 persoane au beneficiat de cursuri gratuite și subvenționate în domenii non-agricole;
• 98 de persoane au fost certificate în 11 meserii/ocupații;
• Peste 150 de persoane au beneficiat de servicii de dezvoltare antreprenorială.
Ca urmare a participării la activitățile proiectului, peste 150 de persoane și-au găsit un loc de muncă și 7 afaceri au fost inițiate.
Beneficiile proiectului au fost prezentate în data de 17 noiembrie 2015, la Telciu, în cadrul seminarului de diseminare, organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistriţa-Năsăud, la care au participat 50 de persoane - beneficiari ai activităților proiectului, parteneri și colaboratori.
Proiectul ARO - Acces Rapid la Ocupare a fost implementat de un consorţiu format din: Academia Română – Filiala Cluj-Napoca – solicitant, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, AJOFM CLUJ, RSC Consulting SRL, Asociaţia Dezvoltarea Capitalului Uman şi SC AFACOV Consulting Group.