Educatia este un drept fundamental al omului (toti copiii trebuie sa aiba dreptul la o educatie gratuita si de calitate) ce permite fiecaruia sa dobandeasca cunostintele necesare pentru a intelege lumea de astazi si pentru a putea participa in mod activ la aceasta.
Educatia contribuie la pastrarea valorilor, sta la baza invatarii de-a lungul vietii, creeaza incredere, te face mai independent si totodata constient de drepturile si posibilitatile proprii.
Proiectul „Fiecare copil educat e un adult castigat”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, continua si are ca obiective imbunatatirea conditiilor de educatie la nivelul invatamantului prescolar pentru copiii din grupuri dezavantajate si stimularea inscrierii timpurii in sistemul de educatie, element cheie pentru dezvoltarea sociala si educationala a copiilor, in special a celor care provin din comunitati dezavantajate, stimularea finalizarii invatamantului obligatoriu (prevenirea abandonului scolar) si imbunatatirea ratei succesului scolar pentru copiii din grupurile dezavantajate, stimularea inscrierii in programe de A Doua Sansa la nivelul invatamantului primar si gimnazial a tinerilor care au abandonat sistemul de invatamant obligatoriu.
Beneficiarii directi ai acestui proiect sunt elevii, parintii respectiv cadrele didactice din 11 localitati ale judetului: Bistrita, Beclean, Singeorz – Bai, Bistrita – Birgaului, Floresti, Herina, Reteag, Rodna, Sinmihaiu de Cimpie, Vermes si Vita.
In cadrul proiectului Casa Corpului Didactic a Judetului Bistrita – Nasaud a livrat si livreaza programul de formare” Scoala incluziva”.
Pana in prezent programul a fost livrat pentru 119 cadre didactice din scolile din zona Becleanului si din Rodna, este in derulare pentru 61 cadre didactice din Singeorz – Bai si incepand cu luna ianuarie se va desfasura la Bistrita si in zona de campie a judetului.
Transformarea scolilor in scoli incluzive este un proces amplu care presupune schimbari la nivel de principii si valori, de atitudine, de mentalitate, de practici atat la nivel managerial, cat si la nivelul clasei. Schimbarea in educatie este posibila numai in conditiile in care cadrele didactice o inteleg si actioneaza constient pentru infaptuirea ei.
Leuca Anamaria
purator de cuvant ISJ BN