Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  46 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Profesorul Lazăr Ureche va primi post mortem titlul de cetățean de onoare al comunei Maieru!

15/04/2013 09:34:28 Iulia STUPINEAN  
Lazăr Ureche a fost propus cetățean de onoare post-mortem al comunei Maieru! Acordarea acestui titlu regretatului profesor de istorie va avea loc în luna octombrie a acestui an, odată cu omagierea și dezvelirea bustului scriitorului Emil Boșca-Mălin.

În toamna acestui an, la Maieru s-a anunțat un eveniment special, dedicat comemorării a doi fii ai satului care fac cinste comunei! Este vorba despre dezvelirea bustului ziaristului, magistratului și scriitorului Emil Boşca – Mălin, cetățean de onoare post – mortem al comunei Maieru din 1995, omagiere programată pe 14 octombrie, dată la care se vor împlini 100 de ani de la nașterea sa.

Tot în aceeași zi, la inițiativa comitetului de organizare al evenimentului, va avea loc și acordarea titlului de cetățean de onoare post – mortem, celui care a fost și va rămâne profesorul dr. Lazăr Ureche. Potrivit primarului comunei Maieru, Vasile Dumitru, cererea de acordare a acestui titlu a fost adresată Consiliul Local pentru aprobare, având ca motivație, vasta activitate desfășurată de-a lungul vieții sale de profesorul Lazăr Ureche.

“Lucrarea Telepatie și hipnoză în închisorile comuniste din 1995 scrisă Emil Boșca – Mălin a văzut lumina tiparului cu ajutorul acestui om, a profesorului Lazăr Ureche, cel care s-a ocupat de apariția ediției”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Maieru, Vasile Dumitru.

Profesorul Lazăr Ureche s-a născut la 14 ianuarie 1948 la Maieru. Acolo a și făcut școala generală, după care și-a continuat studiile la Liceul “Solomon Haliță” din Sângeorz – Băi. S-a înscris la Institutului Pedagogic de la Suceava, Facultatea de Istorie - Geografie iar apoi a urmat și cursurile Universității “Alexandru Ioan Cuza”din Iași, Facultatea de Istorie – Filozofie. Mai târziu, a devenit doctor în istorie al Universității “Babeș - Bolyai” din Cluj – Napoca. A avut o vechime de 40 de ani în învățământ și cultură. A fost profesor la Maieru, profesor și director la școala din Livezile, profesor la Școala Generală “Ștefan cel Mare” și la Colegiul Național “Andrei Mureșanu” din Bistrița. De asemenea, în perioada 1998 – 2008, a fost inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița – Năsăud. Lazăr Ureche s-a remarcat și ca muzeograf la Muzeul Județean Suceava ( perioada 1975 – 1976) dar și la Muzeul Județean Bistrița – Năsăud, între anii 1976 – 1989.

Regretatul profesor a publicat cărți precum: “Fondurile grănicerești năsăudene” (lucrarea sa de doctorat) sau “Academicianul Virgil Șotropa”. Tot el a fost cel care a îngrijit și editat lucrarea “Telepatie și hipnoză în închisorile comuniste” de Emil Boșca – Mălin. De asemenea, a realizat și publicat peste 200 de articole în reviste de specialitate ca: „ File de istorie”( Bistrița), “Anuarul Muzeului Județean”(Suceava), “Muzeul Național”( București) , “Astra” (Sibiu), “Revista Bistriței”( Bistrița), “Studii și cercetări etnoculturale”(Bistrița). A făcut parte și din corpul redacțional al publicației măierene “Cuibul visurilor”.

Lazăr Ureche a fost și fondatorul “Anuarului Asociației Profesorilor de Istorie din România, Filiala Bistrița – Năsăud”, dar și președinte al Despărțământului Bistrița al ASTRA, timp de 20 de ani. Acesta s-a stins din viaţă în toamna lui 2011 după o boală grea, necruţătoare.

 

Foto: primar Maieru - Sângeorz tv.

4687 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro