Până astăzi, la ora 14:00, profesorii nemulţumiţi de notele obţinute la examenul național de definitivat în învățământ au timp să depună contestaţii, la Şcoala Gimnazială Nr 4. 14 sau 15 contestaţii s-au depus ieri. Cea mai mică notă la examenul scris a fost 1,35, obţinută de un profesor de sport din Bistriţa.
„La examenul de definitivat s-au înscris 122 de cadre didactice – dintre care 2 nu s-au prezentat la examen, iar 12 s-au retras, astfel încât cifra finală a rămas 108 profesori care au susţinut examenul de definitivat în 20 aprilie, la Şcoala Gimnazială Nr. 4 din Bistriţa. Dintre cei 108 - 84 au reuşit să obţină media de trecere 8...”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro inspectorul de Resurse Umane Daniel Stanciu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Conform primelor rezultate, înainte de contestaţii – judeţul Bistriţa-Năsăud are profesori bine pregătiţi, judeţul clasându-se peste media pe ţară la promovare: „S-a obţinut unul dintre cele mai mari procente de promovare din ultimii ani – respectiv aproape 78%. Nu ar fi exclus ca, după rezolvarea contestaţiilor să ajungem chiar la 80%. Ieri, după afişarea rezultatelor s-au depus 14 sau 15 contestaţii, dar profesorii mai au timp până astăzi, la ora 14.00”, a mai spus Daniel Suciu.
Cea mai mică notă la examenul scris a fost 1,35, obţinută de un profesor de sport din Bistriţa, care - culmea - la probele practice şi la portofoliu a fost notat cu 10. În aceeaşi situaţie se mai află o profesoară de engleză din Năsăud a obţinut 2,35 la examenul scris şi 10 la portofoliu şi inspecţii în timp ce o profesoară de psihopedagogie de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr 2 din Bistriţa a obţinut 2,4 la examenul scris, 9 şi 9,5 la inspecţii şi 10 pentru portofoliu.
Cea mai mare notă la proba scrisă a fost 9,9 – obţinută de o profesoară de geografie de la CNAM urmată de 9,85 - nota obţinută de un profesor de educaţie fizică din Poiana Ilvei. „Chiar dacă au fost şi note mici la examenul scris, sistemul de calcul al mediei nu le permite acestor profesori să promoveze examenul. S-a făcut media între notele obţinute în urma celor două inspecţii la clasă, portofoliu, la care s-a adunat de 7 ori nota examenului scris, totul împărţit la 10...”, a explicat Daniel Stanciu care a adăugat că doi dintre profesori au intrat la categoria celor care au avut de plătit o taxă pentru a susţine Definitivatul.
Este un examen obligatoriu pentru toate cadrele didactice care au depășit perioada de stagiu minim (de 2 sau 3 ani) şi care trebuie să susțină examenul pentru a se confirma ca titulari pe post.
Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competență didactică a fost evaluat și prin portofoliul profesional, elaborat conform precizărilor din programa de pedagogie și psihologie școlară corespunzătoare funcției didactice ocupate, iar nota minimă de promovare a examenului a fost 8.
„Pentru a putea susţine proba scrisă, pe lângă condiţiile privind vechimea efectivă de predare şi calificativul Bine sau Foarte bine, trebuie îndeplinită şi următoarea condiţie: media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi a evaluării portofoliului să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective”, anunța Ministerul Educației Naționale, înainte de examen.
Rezultatele candidaţilor din Bistriţa-Năsăud pot fi consultate AICI. Notele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi făcute publice pe 30 aprilie.