ASOCIAŢIA AUTISM EUROPA BISTRIŢA – CENTRUL DE RESURSE ŞI REFERINŢĂ ÎN AUTISM MICUL PRINŢ organizează a III-a ediţie a Premiilor Antidiscriminare, în data de 5 octombrie 2017, în cadrul Zilei Educaţiei, la Centrul Multicultural Sinagoga.
Aflat la a III–a ediţie, evenimentul are ca scop răsplătirea efortului făcut de cadrele didactice din Bistriţa-Năsăud care integrează în şcoli şi grădiniţe copii cu tulburări de dezvoltare, într-o lume în care rolul dascălului pare serios afectat. Ghidurile internaţionale recomandă integrarea copiilor cu tulburări din spectrul autist, alături de copiii neurotipici, în învăţământul de masă, atunci când acest demers este în beneficiul lor, iar statele care omit să dea curs recomandărilor europene sunt pasibile de amenzi. Evident, procesul de integrare trebuie să aibă în centru interesul copilului şi nu este întotdeauna posibil în contextual social actual, însă cu intervenţie terapeutică specifică, copiii cu diverse dizabilităţi pot beneficia enorm de pe urma integrării în învăţământul de masă din punct de vedere comportamental, al socializării, comunicării şi al dezvoltării cognitive. Beneficii au şi colegii lor neurotipici care învaţă astfel să aprecieze diferenţele dintre oameni, să devină altruişti şi suportivi.
Integrarea unui copil cu TSA sau alte nevoi speciale în învăţământul de masă presupune un efort intens din partea familiei şi a cadrelor didactice, alături de un demers terapeutic profesionist, susţinut şi de lungă durată.
Din 2008, obiectivul CRRA „Micul Prinţ” a fost sensibilizarea societăţii civile şi a autorităţilor locale, reducerea discriminării pe criterii de sănătate mintală, formarea de terapeuţi şi cadre didactice specializate, astfel încât fiecare copil integrat să constituie o victorie pentru Bistriţa-Năsăud ca şi comunitate, oferindu-i acelui copil şansa la o viaţă împlinită. Considerăm aşadar că este absolut firesc ca meritele cadrelor didactice implicate în lupta antidiscriminare să fie recunoscute şi apreciate public.
La ediţiile anterioare, au fost premiate 65 de cadre didactice din fondurile proprii ale Asociaţiei. La această ediţie, vom acorda 5 premii a câte 1.000 de lei în urma unui concurs de dosare pe baza unor propuneri publice.
CRITERII RELEVANTE
1. Cadrul didactic a integrat copii cu autism în ultimii 2 ani
2. Numărul de copii integraţi
Dosarele vor fi analizate de o comisie cu următoarea componenţă:
PAVELEA DANIEL – inspector şcolar, ISJ BN
SIDOR LUCIANA – director CJRAE BN
TOADER ANCA – psiholog clinician Asociaţia Autism Europa Bistriţa
CÂMPAN MARIA - şef centru Asociaţia Autism Europa Bistriţa
URS IONELA - părinte
ANDRON CLAUDIA – ziarist
Comisia analizează:
Planurile de intervenţie personalizate, chestionarul de satisfacţie completat de părinte/părinţi, în care să se specifice gradul de integrare al copilului/copiilor cu TSA, foto de la activităţi, elemente portofoliu copil.
Dosarele se vor depune la secretariatul ISJ, în atenţia inspectorului şcolar Pavelea Daniel până la data de 20.09.2017.
Chestionarul se completează de către părinţi la adresa:
https://goo.gl/ToDjWw
Pentru părinţii fără acces la internet, se va preciza nr. de telefon în dosarul copilului, iar completarea se va face telefonic de către comisie.
Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bistriţa-Năsăud şi Agenţia 215, Societatea de Concerte Bistriţa.