Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Prof. VASILE NICOARĂ – Un debut publicistic de succes

05/10/2016 08:27:08  
Emoție/Emoții. Iată nota dominantă a serii de marți, 4 octombrie, în sala festivă a Școlii gimnaziale „Lucian Blaga” din Bistrița. A fost o mare surpriză, pentru mulți din cei prezenți la manifestare. Profesorul Vasile Nicoară a prezentat publicului primul său volum – „O viață închinată școlii și familiei”...

Un numeros public, de la elevi ai școlii până la „dascălii” de tinerețea a doua – adică, trecuți pe tărâmul pensionarilor, dar mereu juni în suflet! - multe cadre didactice, aflate pe diverse trepte ierarhice, de la simplu profesor, la director și chiar inspector școlar. Mulți alți prieteni ai culturii.

Toți egali în fața cuvântului scris inteligent, cu măsură și echilibru, cu foarte mult bun simț în emiterea unor judecăți de valoare.

Prietenul meu, Vasile Nicoară, nu este nici la prima carte și nici la primul text publicat. Și totuși volumul lui – O viață închinată școlii și familiei, (Editura Barna'S, 2016) – consemnează un debut: este primul său tom de memorialistică, într-o surprinzător de plăcută osmoză cu istoria, filozofia și chiar etica, mult mai aproape de literatură decât și-ar fi imaginat cineva.

A fost o mare surpriză, nu numai pentru mine - dascălul Vasile Nicoară este prietenul meu de câteva decenii, dar nu i-am cunoscut această propensiune spre scriitura literară - ci și pentru mulți din cei prezenți la manifestare.

Impresionează autenticitatea aserțiunilor din carte, actualitatea lor. Tonul sincer al confesiunii, lecție pentru mulți din cei tentați să facă altfel, greșind. Dar, mai multe despre conținut, într-o analiză separată, în zilele următoare.

Directorul școlii gazdă, profesorul Mihai Cosma a deschis lansarea. Vasile Nicoară a ținut să explice, în preambul, ce l-a determinat să scrie acest tom, ce a urmărit, cine l-a ajutat și susținut etc. Au vorbit, din suflet, dascălii: Aurelia Dan, Florica Apian, Viorica Zăgrean, Dumitru Ilieș, Ioan Ștef, Rodica Fercana și Gheorghe Pop.

A cântat cu mult talent Cristina Fechete, „eleva” Corneliei Ardelean-Archiudean, două minunate cântece populare de pe „câmpie”, fiind aplaudată la scenă deschisă de toți cei prezenți.

Cristina este actualmente elevă în clasa a IX-a la Colegiul național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, ea terminând școala generală la „Lucian Blaga”. A revenit aici să cânte pentru Vasile Nicoară, fostul ei profesor și director, din respect și prețuire. Cu bucurie a cântat și pentru noi și pentru prima ei școală și elevii săi de acum.

Manifestarea s-a încheiat ca la alte întâmplări similare. Autorul, foarte emoționat, a acordat autografe și a stat de vorbă, în final, la o agapă literară, cu toți cei interesați de carte și de isprăvile trăite de membrii de altădată ai grupului ușor boem, supranumit „Corabia nebunilor, desprins din „Ceaiul literar” bilunar al anilor '80, de la Grupul școlar Grigore Moisil Bistrița, azi Colegiul tehnic „Grigore Moisil”.

Ce vremuri, ce momente de romantism fecund în tot ce a însemnat studiul și munca intelectuală în anii aceia când nimeni nu putea intui ce va urma după '89...!

Mă bucur pentru Vasile Nicoară şi pentru familia lui. Îl felicit din inimă pentru ceea ce a realizat. Așteptăm viitoarea carte!

Mircea Seleușan-Bătrânu

4041 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro