GAL Ținutul Haiducilor în parteneriat cu două structuri asociative similare din Maramureș și Polonia vor să dezvolte, împreună, satele din teritoriile lor. Cum? Prin valorificarea și promovarea produselor și serviciilor turistice locale. Și au trecut la treabă!
Cele trei Grupuri de Acțiune Locală (Ținutul Haiducilor, Maramureș Vest și Potcoava Turistică - Polonia) au implementat un proiect comun: e-coop – DETA (Durabil, Ecologic, Tradițional, Autentic) - Cooperativa rurală instrument de coordonare a marketingului rural, finanțat prin Măsura 421, din cadrul Axei IV Leader, cu o valoare eligibilă de 16.788 euro.
Stimularea întreprinderii de noi metode de promovare și valorificare inter-teritorială și transnațională, printr-o structură comună inovativă, a produselor și a serviciilor turistice, sprijinirea și încurajarea inovației în marketing, dobândirea de competențe și îmbunătățirea lor, înființarea unui portal e-coop – DETA au fost obiectivele proiectului. Pentru atingerea acestora, organizația coordonatoare și cele partenere au derulat și participat la activități pregătitoare de instruire și dezvoltare de competențe, la schimburi de experiență, acțiuni de validare a produselor identificate, realizarea unui instrument de management, planificare și marketing al turismului rural în cele trei ținuturi.
De la cadrul teoretic s-a trecut la cel practic. Adică de la vorbe, la ... fapte. Pentru a încuraja dezvoltarea de afaceri în satele de pe teritoriile lor, care să aibă la bază resursele locale, GAL-uri partenere în proiect au identificat 75 de producători sau administratori de pensiuni turistice care se vor bucura de un marketing inovativ pentru afacerile sau produsele lor.
GAL Ținutul Haiducilor acordă credit și va promova producători de sucuri naturale, de miere, fructe, legume sau crescători de animale pentru lapte și carne. La loc de cinste sunt produsele gastronomice specifice zonei, ca de exemplu Plăcinta de Runc sau cea creață de Dumbrăveni, silvoița sau magiunul fără pic de zahăr în el, laptele acru și brânza frământată la bărbânță și celebra țuică făcută din prune sau mere, la cazane de aramă. De asemenea, sunt valorizați meșterii artizani care fac opinci, curele și brâie din piele, pietre de moară, clopote pentru oi sau cârje din lemn de frasin fiert, făcute după metode din vechime. Nu sunt uitați nici cei care au investit în agroturism.
GAL Maramureș Vest a identificat în teritoriul său producători de sucuri naturale, care aduc pe piață sortimente diversificate de băuturi fabricate din fructe de grădină sau de pădure, fără conservanți, aditivi sau coloranți, de miere și produse apicole și bunătățile din Maramureș, care ne duc cu gândul la cămara de pe vremuri a bunicii. Sunt promovate dulcețuri din ardei iute, ceapă roșie, usturoi sau hrean cu muștar, siropuri și sosuri, zacuscă și felurite sortimente de oțet. De asemenea, pe portalul e-coop sunt incluși producători de conserve din ciuperci, fructe de pădure congelate sau arbuști ornamentali în ghiveci, precum și de lavandă cu minunatele obiecte de decor sau cosmetice făcute artizanal.
Partenerul din Polonia, GAL Potcoava Turistică, este prezent în structura comună de marketing cu agropensiuni, cabane turistice, centre sportive și de agrement, ferme turistice care promovează un stil de viață prietenos cu mediul și gastronomia tradițională, ecologică, producători de mere, brutării, patiserii, produse apicole și cultivatori de lavandă.
Proiectul a fost finalizat, dar munca abia începe! Reprezentanții GAL Ținutul Haiducilor, coordonați de Ionel Dîncu, președintele acestei asocieri, sunt deciși să nu lase lucrurile la acest nivel, ci vor de-adevăratelea să îi ajute pe oamenii din teritoriile lor să se dezvolte, valorificându-și munca.