De 11 ani la Bistrița sașii rămași aici au reînviat o veche tradiție a locului - Ostermarkt - Târgul de Paşti. Astăzi, acest eveniment este unul foarte important pentru păstrarea tradiţiilor comunităţii germane. Târgul are loc an de an cu o săptămână înaintea Sărbatorilor Pascale.
De la ouă încondeiate, păpuși de porțelan îmbărcate în costume populare săsești, fețe de masă cusute manual cu multă migală și până la iepurași - de toate găsiți la tradiționalul târg de Paște al sașilor, organizat în centrul Bistriței.
Meșteri popoulari deosebiți au venit la târg din toate colțurile țării cu produse inedite. Nici cumpărătorii nu s-au lăsat așteptați, obiecte confecționate manual fiind la mare căutare.
Atracția ediției de anul acesta al târgului au fost oițele făcute din ouă și îmbăcate în vată. Acestea au fost la mare căutare printre cumpărătorii de la târg.
La ediția din acest an deosebite sunt și tablourile făcute din coji de ouă de găină și pictate cu scene biblice.
Târgul de Paști al sașilor bistrițeni respectă o veche tradiție, Bistrița fiind una dintre cele şapte cetăţi medievale din Transilvania. Aici, în secolul XIII Regele Ludovic I de Anjou, în dorinţa de a încuraja industria şi comerţul saşilor bistriteni, le-a acordat acestora dreptul de a ţine “târgul cel mare” care dura 15 zile.
Astăzi saşii se înlâlnesc iar cu o săptămână înaintea sărbătorii de Paşte catolic.
Săsoaicele nu au uitat de vechile obiceiuri şi au adus la târg cateva crengi goale pentru a reaminti de un obicei vechi din Germania: copacul de Paști. Înainte de Paști crengile goale sunt puse într-un vas cu pământ şi pe ele vor fi atârnate câteva ouă golite de conţinut şi vopsite, crengile goale simbolizând moartea, în timp ce ouăle constituie simbolul vieţii.
Chiar dacă tradiția spune că ouăle se împodobesc de femei, la Bistrița a ajuns și un meșter din Bucovina care a învățat din familie cum se confecționează ouăle cu mărgele și chiar dacă este bărbat duce cu mândrie tradiția mai departe.
Autoritaţile au pregătit şi o paradă a portului popular săsesc, oaspeţii veniţi din întreaga ţară urmând să petreacă o după-amiază cu dans, cântec şi multă voie bună.