Lenuţa şi Vasile Vlad din Sărata au toate motivele să se simtă fericiţi: în fiecare sâmbătă, la piaţa din jurul Bisericii Evanghelice, fiica lor, Ancuţa, jurist de meserie, le dă o mână de ajutor: este una dintre prezenţele luminoase ale târgului Produs în Bistriţa-Năsăud şi povesteşte fascinant despre caşcavalul cu afine sau nuci:
Este una dintre figurile luminoase ale târgului Produs în Bistriţa-Năsăud şi povesteşte atât de cald cu fiecare client care se perindă pe la masa ei, încât, inevitabil oamenii cumpără cu zâmbetul pe buze din produsele apetisante din lapte de vacă.
„Părinţii mei fac toată treaba: de mai bine de 20 de ani se ocupă de produse lactate, iar tatăl meu, Vasile Vlad, a renunţat şi la slujbă ca să-şi dedice tot timpul acestei pasiuni. Mama, după atâţia ani de experienţă, se joacă pur şi simplu, şi-a format şi deformat mâinile şi lucrează la caş ascultând ştirile între timp... Dar pe mine nu m-au încurajat să le urmez tradiţia, nu-şi prea doresc pentru mine atâta muncă. Este enorm de lucru în fiecare zi”, ne-a povestit Ancuţa Cristea, cu admiraţie, recunoscând totodată că nu le-au ieşit toate din prima şi că încă experimentează foarte mult.
„Am vrut odată să le fac o poză, dar şi-au dat seama şi s-au ferit. Am vrut să fac o poză mâinilor lor care au muncit atâţia zeci de ani – nu arată ca nişte mâini de 50 de ani, arată mult mai în vârstă... Îi mai auzi pe unii spunând «oho, ce bine le merge», fără să-şi imagineze că nu au avut parte de sâmbete şi duminici libere, nu au avut parte de sărbători... Sunt mâini deformate în timp de la atâta cărat şi ridicat bidoane, de la spălat cu apă rece...”
La piaţa locală Produs în Bistriţa-Năsăud Ancuţa Cristea a venit azi cu aproape 80 de kilograme de caşcaval – dintre care o parte preparat special cu afine şi cu nuci, la mare căutare şi foarte aspectuos la vedere – dar şi cu 23 de pâini coapte în casă. Toate erau deja vândute până la 11:30, când, pe tarabă îi rămăseseră doar câteva batoane de brânză de burduf şi telemea.
„Merge... Am început să-i văd şi eu pe părinţii mei zâmbind mai des în ultima vreme. Este o iniţiativă care merită toate laudele, produsele se vând ca pâinea caldă şi oamenii s-au obişnuit să vină sâmbătă dimineaţa aici. Ar fi păcat să nu rămână ziua de sâmbătă ca zi dedicată pieţei locale”, recunoaşte Ancuţa.
Nu lipsesc ironiile...
„Mai sunt şi clienţi uşor răutăcioşi care, de pildă, săptămâna trecută, văzând caşcavalul cu busuioc, chimion şi mentă nici nu au vrut să guste. Ne-au întrebat, uşor ironic, dacă l-am scăpat cumva pe jos”, povesteşte zâmbind Ancuţa.
Dar nimic nu pare să-i strice din bună dispoziţie şi atunci când nu are pe taraba ei ceea ce vor bistriţenii – le recomandă produse ale vecinilor ei sosiţi din alte colţuri ale judeţului.
„Mama este cu ideile şi combinaţiile la caşcaval. Acum este în piaţa de pe Împăratul Traian, în Independenţei, are acolo clienţi care o aşteaptă în fiecare sâmbătă dimineaţă, cu lapte proaspăt, încă de la ora 7, deşi toată lumea ştie că ajunge în piaţă pe la 8. Nu a vrut să-i dezamăgească şi de aceea ea continuă să meargă acolo, iar eu o ajut stând aici. I-au cerut unii şi caşcaval cu mucegai... Încercăm acum un sortiment. Caşcavalul are nevoie, de regulă, de aer şi lumină. Dacă e ţinut la întuneric, prinde o pojghiţă de mucegai...”
Secretul acestui gust deosebit? Reţeta magică...?
Ancuţa recunoaşte că mulţi au cerut familiei sale magica reţetă care îi ajută să obţină gustul atât de bun la sortimentele de brânză. „Am dat reţeta tuturor... Dar se pare că nu le-a ieşit chiar la fel. Sunt tot felul de detalii care trebuie respectate, mama pune la un moment dat un cocean pe foc când face caşcavalul afumat care seamănă cu o plăcintă cu brânză. Nici laptele proaspăt muls seara nu trebuie amestecat cu cel de dimineaţă...”, mărturiseşte Ancuţa.
Interesant şi haios este faptul că la Produs în Bistriţa-Năsăud ai ocazia nu doar să cumperi produse necesare – ci şi să asişti sau să participi la o sumedenie de poveşti fascinante.
S-a format, parcă, în jurul Bisericii Evanghelice o adevărată comunitate – gata să absoarbă în sine noi poveşti, noi producători şi bistriţeni dispuşi să cumpere produse naturale sau să schimbe o vorbă...