O muncă sisifică depune nea Iosif de la Dipșa alături de familia lui, iar bistrițenii apreciază cu adevărat acest lucru și nu îl lasă să plece niciodată cu marfa înapoi acasă. Ulei de floarea soarelui și ulei de dovleac produs în gospodăria proprie oferă familia Pleșa din Dipșa. Ce proprietăți are uleiul presat la rece:
Momentul mult așteptat a sosit din nou, sâmbăta în care Produs în Bistrița-Năsăud așteaptă doritorii la standuri fiind foarte aproape. Mâine, în jurul Bisericii Evanghelice, producătorii vor fi prezenți începând cu ora 8 și până la ora 14, așa cum ne-au obișnuit.
Unul dintre cei mai iubiți producători, după cum arată standurile sale după o zi de târg, este Iosif Pleșa din Dipșa, un bărbat de 72 de ani care vine în fiecare sâmbătă la piața locală cu ulei de floarea soarelui și ulei din semințe de dovleac presat la rece, iar bistrițenii știu ce înseamnă asta.
Pentru cei care nu știu, dar vor să afle, nea Iosif este foarte deschis și povestește pe larg toate proprietățile pe care uleiul produs în gospodăria lui le are. Faptul că familia Pleșa produce ulei presat la rece reprezintă un mare avantaj pentru toți cei care îl cumpără, pentru că fiind presat la rece își păstrează toate proprietățile, toate vitaminele, iar efectele benefice pentru sănătate sunt cu atât mai mari.
Iosif Pleșa a primit presa acum 14 ani de la copiii săi care muncesc în Italia. Atunci, a început să producă ulei de floarea soarelui presat la rece și a devenit vizitat de oameni din tot județul care mergeau la el cu semințe de floarea soarelui ca să le facă ulei. Nu mai puțin de zece hectare de pământ cultivă familia din Dipșa cu floarea-soarelui. Ulei de dovleac a început să fabrice acum patru ani, acesta fiind mult mai pretențios. În primul rând, cantitatea de dovleac pe care o cultivă nu este atât de mare și, mai important, trebuie mult mai multe semințe pentru un litru de ulei. Dacă la un litru de ulei de floarea soarelui e nevoie de trei kilograme de semințe, la un litru de ulei de dovleac sunt necesare cinci kilograme de semințe, deci aproape dublu, iar semințele trebuie tocate înainte, făcând procedura și mai complexă.
Uleiul de dovleac este cel mai căutat, iar Iosif Pleșa a plecat sâmbăta trecută fără nicio sticlă acasă. Chiar dacă este mai scump, uleiul presat la rece, atât de floarea soarelui, cât și dovleac, are beneficii mari pentru sănătate. Un litru de ulei de floarea soarelui presat la rece de la Dipșa costă 5,5 lei, iar unul de dovleac - 35 lei. Totuși, asta nu i-a împiedicat pe bistrițeni să stea la coadă, apreciind astfel munca continuă a familiei Pleșa și eforturile pe care le depun de mulți ani pentru ca marfa lor să fie de cea mai înaltă calitate.