Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  94 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Producție record de struguri la Dumitra! 7000 kg de Sauvignon Blanc la hectar

24/09/2015 09:40:09 Claudia ANDRON  
Deși zona este scoasă din arealul viticol al județului, la Dumitra s-a înregistrat în aceste zile un record la producția de struguri. Într-o plantație de doar trei ani, ing. Octavian Harșian a reușit să obțină o producție de 7000 kg la hectar. În 2016 va fi și mai bine – ne asigură cel care s-a ambiționat să repună Dumitra pe harta viticolă a țării

Cine și-ar fi închipuit că pe dealurile Dumitrei se va mai face vreodată viticultură de performanță?! Nu mulți, cu siguranță! Ing. Octavian Harșian, fostul șef al IAS Dumitra înainte de 1989, astăzi unul dintre marii investitori în agricultură din Bistrița-Năsăud, s-a ambiționat să planteze pe dealurile însorite ale Dumitrei mai multe soiuri de struguri nobili.

Primele vițe au fost plantate în urmă cu trei ani, iar în aceste zile s-a făcut recoltarea. Pentru că s-a lucrat în vie „ca la carte”, producția a fost pe măsură. Cea mai bună producție la hectar a ieșit din soiul Sauvignon Blanc. Nu mai puțin de 7000 de kilograme la hectar – un record pentru o vie tânără, în care 20 la sută dintre ciorchini au fost retezați pentru a permite o dezvoltare sănătoasă a viei. Zâmbind cu satisfacție, ing. Octavian Harșianu ne-a asigurat că anul următor producția va fi maximă. Tot din plantația de la Dumitra s-a mai recoltat în aceste zile și Traminer Rose, care înainte de a se transorma în must și apoi în vin, va sta într-un bazin de inox – un procedeu necesar pentru ca vinul să-și ia într-un mod natural culoarea rose din coaja strugurilor.

Și producția de struguri din soiurile Fetească Albă și Muscat Otonel a fost peste așteptări. Deși estima o producție de 4000 de kilograme la hectar, ținta a fost depășită cu 300 de kilograme. Feteasca Regală, Feteasca neagră și Merlot-ul mai au de așteptat până la recoltare. Momentul ales este și el foarte important pentru a obține la final  un vin bun, așa că totul se va face ca la carte.

În via de la Dumitra a inginerului Harșianu se face deja mustul, iar totul se face mecanizat. Astfel, pentru a obține un vin bun, după recoltare strugurii trec printr-un aparat care-i desprinde de pe ciorchine, iar mai apoi, printr-un furtun ajung direct în utilajul care-i stoarce, fix atât cât trebuie. De acolo mustul merge direct în tancurile de inox unde va începe fermentația și de unde, mai apoi, va ieși vinul nobil. „Mâna omului nu atinge strugurii și astfel fenomenul de oxidare se cam elimină” – ne-a explicat ing. Harșian.

Este primul an în care de pe Dealurile Dumitrei, altădată faimoase pentru viile sale, va ieși vin nobil din soiuri nobile. Din ambiția unui inginer care la 77 de ani și-a propus să mai facă încă o demonstrație că la Dumitra se poate face viticultură de performanță dacă mai vrea cineva asta cu adevărat.

Din păcate, zona nu mai face parte din arealul viticol al județului, iar orice finanțare europeană este imposibilă din acest motiv. Greu de înțeles cu câtă ușurință se poate distruge potențialul unei zone altădată celebră pentru calitățile sale pedoclimatice deosebit de favorabile viței de vie, iar finanțările europene sunt retezate scurt, prin reducerea arealului viticol din pix.

4205 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro