România va avea anul acesta o producţie record de căpşuni, datorită căldurii şi ploilor înregistrate în această primăvară. Vom putea cumpără căpşuni autohtoni, mai buni şi mai naturali decât cei din import, la preţuri mici.
Comercianţii din pieţele agro-alimentare din Bistriţa au pus deja pe tarabe mult-aşteptatele căpşuni! Bistriţenii le pot cumpăra la preţuri rezonabile, între 4 şi 8 lei pe kilogram, în funcţie de calitate. Primele căpşuni apărute costau mult mai mult, preţul pentru un kilogram fiind de minim 20 lei. Preţurile au scăzut şi probabil vor mai scădea, datorită faptului că producţia din acest an se anunţă una record. Iarna blândă şi primăvara ploioasă au favorizat căpşunii româneşti să crească mai repede în acest an şi să fie la concurenţă cu cei din zona mediteraneeană.
Românii preferă întotdeauna căpşunii şi în general toate fructele autohtone, în defavoarea celor din import, deoarece acestea sunt mai gustoase, datorită faptului că agricultorii de la noi nu prea folosesc îngrăşăminte chimice. Fructele de import arată mai bine, au dimensiunea uniformă, dar gustul lor lasă de dorit. Căpşunii româneşti, chiar dacă nu arată aşa de bine şi în general sunt mult mai mici decât cei din străinătate, au un gust şi o aromă deosebite.
Câţiva comercianţi de căpşuni din pieţele bistriţene chiar s-au plâns de faptul că sunt cumpărători care nu-i cred că marfa lor este din România, deoarece „sunt prea ieftini şi au apărut prea devreme”. Ei îi asigură însă că este chiar de la noi din ţară şi unii chiar de la noi din judeţ. Specialiştii estimează că producţia de căpşuni româneşti va fi anul acesta de 4 ori mai mare decât cea din 2013. Aproximativ 80 la sută din căpşunii româneşti provin din judeţul Satu Mare, o zonă de câmpie foarte propice pentru cultivarea acestui fruct.
Laurenţiu BOARIU