Noile măsuri luate de Guvern în ceea ce privește examenul auto ar trebui să fie benefice, atât pentru cei care susțin proba, cât și pentru examinatori - amintim că agenții de poliție bistrițeni care examinau șoferii în devenire au avut probleme cu legea din cauza abuzurilor în serviciu. VEZI ce prevede noua hotărâre legislativă:
Din 2017 intră în vigoare OUG 41/2016, iar noile articole conțin prevederi și cu privire la examenul auto. După ce legea va fi pusă în practică, proba de conducere la susținerea examenului va fi înregistrată audio și video, iar proba teoretică - video. Aceasta este soluția găsită de Guvern pentru a reduce cazurile de corupție în luarea permisului auto, cazuri care au fost tot mai dese în ultimii ani.
Inclusiv în județul Bistrița-Năsăud, polițiștii care aveau datoria de a examina cursanții au avut probleme cu legea. Săptămâna trecută, Claudiu Lup, un agent de poliție bistrițean, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită.
„În octombrie 2015, Claudiu Lup, având funcția de subofițer în cadrul Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto, și-a încălcat atribuțiile de serviciu prin declararea admisă la un examen practic pentru obținerea permisului de conducere auto a unei persoane și, totodată, a primit în aceeași calitate de la aceasta produse drept plată, iar în lunile septembrie 2014, mai 2013 şi noiembrie 2012, a primit alte foloase din partea altor persoane pentru a le declara, în aceleași condiții, admise la proba practică pentru obținerea permisului de conducere auto", se arăta săptămâna trecută într-un comunicat remis presei.
Astfel, la articolul 23, după alineatul 9, sunt introduse încă patru alineate, alineatele 9.1-9.4, după cum urmează:
„(9-1) Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice.
(9-2) Prin excepţie de la prevederile alin. (9-1), nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.
(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevăzute la alin. (1) se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere.
(9-4) Procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează şi stochează înregistrările prevăzute la alin. (9-1), precum şi măsurile pentru protejarea acestora şi a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condiţiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne.”