Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  167 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Privire albastră. Pentru sculptorul George Apostu

14/09/2014 10:21:29 Ioana BRADEA  
“Împreună cu George Apostu, la el acasă” este numele unei inedite tabere de sculptură care are invitați doar trei sculptori români. Printre aceștia, la ediția din 2014, s-a numărat și sculptorul bistrițean Maxim Dumitraș care a realizat o lucrare intitulată „Privirea albastră”.

Trei sculptori români (printre care și Max Dumitraș) au participat recent la vernisajul expoziției “Prin artă mai aproape de Tată și fiu” – dedicată sculptorului român George Apostu.

A fost a treia ediție a evenimentului intitulat “Împreună cu George Apostu la el acasă” și organizat la Stănișești (locul de baștină al artistului) de Asociația de Prietenie Româno-Franceză, Primăria Stănișești și Consiliul Județean Bacău iar proiectul a făcut parte dintr-o serie de manifestări, organizate cu priliejul împlinirii a 80 de ani de la nașterea marelui sculptor George Apostu.

Așa cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, tabăra a fost girată de nepotul sculptorului, Dinu Apostu, invitații acestei ediții fiind sculptorii Gheorghe Zărnescu, Maxim Dumitraș și Ioan Pop–Vereta. Lucrările executate de artiști au rămas în patrimoniul Casei Memoriale „George Apostu”, care a organizat, cu același prilej, și Simpozionul “Între amintire și actualitate – opera și viața sculptorului George Apostu”, urmat de un recital al artistului Grigore Leșe.

Evenimentul a fost prezentat și moderat de criticul de artă Pavel Șușară.

George Apostu s-a născut în 1934, Stănișești, a absolvit în 1959 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde a studiat sculptura cu Ion Lucian Murnu și Constantin Baraschi. Din 1964, George Apostu a avut numeroase expoziții personale în România și în străinătate (Franța, Belgia, Italia, Spania, Brazilia,India etc.) iar în 1983 i se atribuie un atelier de creație de către primăria orașului Paris.

Încă din primii ani ai producției sale artistice, Apostu a găsit în creația populară - îndeosebi în sculptura în lemn sau piatră și în piesele de etnografie - temeiurile inovației stilistice, drumul spre modalități de expresie eliberate de clișeele și convențiile unui realism îngust, academizant. Apelul la izvoarele artei populare a fost făcut de pe pozițiile unei concepții originale, rezultat al culturii plastice și al temperamentului său, care are forța să individualizeze forme de largă circulație, să supună întregul material imaginativ al operei la o matrice stilistică personală.

Prin acest mod creator de raportare la valorile patrimoniale, Apostu a dovedit că și-a însușit esența lecției lui Constantin Brâncuși.

A realizat sculpturi în aer liber la Grenoble (1967) Măgura (1970, 1975), Costinești (1972), Voroneț (1972), Balta Albă - București (1972).

Unul din cele mai cunoscute cicluri ale sale, „Tatăl și Fiul”, constituie o prelucrare sculpturală a vechiului motiv al „arborelui vieții”, starea de comunicare dintre elementul uman și cel vegetal făcând posibilă reactualizarea mitului regenerării organice.

 

George Apostu a fost distins în 1966 cu premiul Ioan Andreescu al Academiei Române, în 1970 cu marele premiu pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România, a murit la Paris, în 1986, fiind înmormântat în zona de sud a cimitirului Père-Lachaise.

3852 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro