Ediția „Toamna bistrițeană” din acest an găzduiește primul stand de produse vegane și vegetariene, iar bistrițenii au ocazia de a se informa despre acest stil de viață și pot gusta dulciurile pregătite special pentru eveniment cu ingrediente locale.
Printre standurile cu cele mai bune roade, ediția din acest an a evenimentului „Toamna bistrițeană” găzduiește pentru prima dată standul Vegan în România unde bistrițenii se pot informa despre stilul de viață vegan și au ocazia de a gusta produse vegetale, de la mezeluri până la prăjituri cu ingrediente locale. Având în vedere că preparatele vegane nu conțin ingrediente de origine animală, bistrițenii se pot inspira din preparatele vegane și în pregătirea mâncărurilor de post, iar la stand oaspeții pot găsi lista localurilor din Bistrița care oferă produse vegane sau de post.
„Oferim bunătăți vegane cu ingrediente locale și de sezon, produse din comerț și broșuri cu informații. Ieri am avut brioșe cu alune de pădure, găluște cu prune, fursecuri, diverse feluri de lapte vegetal (de alune de pădure, cocos, migdale, soia), cât și anumite alternative vegetale la mezeluri. Iar astăzi vom avea și prăjituri cu mere și must de struguri de la producătorii care s-au înscris la „Toamna bistrițeană”. Îi așteptăm pe bistrițeni pentru a povesti și a ne adresa întrebări”, a declarat pentru reporterii Bistrițeanul.ro, reprezentanta Vegan în România, Cristina Cojocea.
După prima zi în cadrul evenimentului Toamna bistrițeană, reprezentanții veganilor au mai declarat despre publicul bistrițean că „oamenii au fost curioși, receptivi și unii au părut că iau în serios opțiunea de a fi vegani, în special cei ovo-lacto-vegetarieni și cei care mai avuseseră contact cu astfel de informații. Au fost și câteva persoane care au ezitat să guste din preparate, alții au fost surprinși că folosim zahăr și că tratăm termic alimentele, pentru că uneori se face confuzie între cei care mănâncă doar mâncare crudă și vegani. Noi vrem să arătăm că o alimentație bazată pe plante, inclusiv preparată termic, este nutritivă, sănătoasă și accesibilă, dovadă fiind că, la nivel global, tot mai mulți oameni devin vegani.”
Pe bistrițenii care se arătau interesați să aleagă stilul de viață vegan, Cristina Cojocea, reprezentanta Vegan în România i-a încurajat „să se documenteze și să aibă încredere că este o decizie frumoasă și etică, să fie pregătiți să primească întrebări.”
Vegan în România este un proiect care caută să informeze în legătură cu modul de viață vegan, să ofere sfaturi practice despre cum să faci acest lucru la noi în țară și să sprijine formarea unei comunități vegane informate și implicate.