Un preot al zilelor noastre comite un act de maximă sinceritate şi aşterne pe hârtie spovedaniile enoriaşilor săi – mercenari care se oferă să lupte în războiul din Iugoslavia, tinere care pleacă în Occident pentru o viaţă mai bună dar ajung prostituate – acestea şi multe altele apar în romanul lui Ovidiu Pecican lansat ieri seară la Bistriţa.
Este vorba despre o monografie fictivă a Clujului zilelor noastre care amuză şi nelinişteşte totodată – a explicat Alexandru Laszlo ieri seară, prezentând romanul „Arhitecturi mesianice”, semnat de Ovidiu Pecican. Adică primul roman dedicat, între altele, unui colos precum Iulius Mall din Cluj, un roman al cărui personaj principal – un preot deschis la minte – frecventează sala de cinema, îşi vizitează enoriaşii rromi sau se plimbă prin mall, a mai spus criticul literar Alexandru Laszlo.
Gavril Ţărmure, moderatorul întâlnirii de ieri seară, a subliniat că „Arhitecturi mesianice” i s-a părut a fi un roman fabulos ca un concert.
Tot ieri seară, la librăria „Nicolae Steinhardt” din Piaţa Mihai Eminescu a fost lansat şi volumul lui Vasile Gogea intitulat „MofTeme” – un volum care pare o carte comodă la prima vedere dar care conţine o mulţime de provocări intelectuale, o carte care te pune pe gânduri şi îţi deschide mintea – a povestit scriitorul Alexandru Uiuiu, prezentând cartea.
„Aş încheia cu o metaforă: mi-l imaginez pe Caragiale ca pe un fluviu iar pe Vasile Gogea ca pe un constructor care aruncă poduri peste acest fluviu...” a mai spus Alexandru Uiuiu.
"Cartea lui Vasile Gogea este un demers adresat oamenilor inteligenţi" a spus Claudiu Groza, redactor al revistei Tribuna din Cluj "Este un prilej de a gusta ca pe nişte icre negre - aspecte mai puţin cunoscute ale operei lui Caragiale" a adăugat redactorul clujean, atrăgând atenţia că picanteriile intelectuale ale volumului reîntorc atenţia publicului asupra lui Caragiale.