Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  222 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Primul artist profesionist al Bistriței – într-o expoziție extraordinară, la Muzeul Județean!

11/09/2014 12:13:54 Cristina MILEA  
S-a născut la Bistrița, în 1887, dar pasiunea pentru desen, cultivată în familie, l-a condus înspre Academia de Arte din Budapesta. Între 1916 și 1918 a luptat pe fronturile din Galiția, Bucovina și Italia iar în 1927 se întoarce ca profesor la Gimnaziul evanghelic din Bistrița, unde a predat până în toamna lui 1944.

În cadrul manifestărilor legate de comemorarea a 70 de ani de la evacuarea populației germane din Nordul Transilvaniei, în septembrie 1944 - Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud aduce în fața publicului opera uneia din personalitățile remarcabile a acelei generații – pictorul Norbert Thomae.

Născut la Bistrița la 15 mai 1887, a urmat școala în orașul natal, iar ultimele două clase gimnaziale la Cluj. Pasiunea pentru desen, cultivată în familie și remarcată de profesorul din gimnaziu, Michael Fleischer, l-a condus înspre Academia de Arte de la Budapesta, unde l-a avut ca și profesor pe Ede Balló. În același loc studiază între 1908-1912 la Facultatea pentru profesori de desen.

O bursă din partea Fundației Brukenthal îi asigură suportul unei călătorii de studii la Viena, München, Dresda, Leipzig, Berlin și Italia, unde a luat contact direct cu marile capodopere ale artei europene. Din 1912 a devenit profesor de desen la gimnaziul evanghelic din Sebeș, unde în anul următor se căsătorește cu Josephine Bechthold, cu care va avea două fiice – Helene și Marion.

Între 1916 și 1918 este mobilizat și trimis pe fronturile din Galiția, Bucovina și Italia. În anul 1927 se întoarce în urbea natală ca profesor la Gimnaziul evanghelic, unde a funcționat până în toamna lui 1944.

După câțiva ani de provizorat pe teritoriul Austriei, în 1949 se stabilește definitiv în Germania, la Schwäbisch Gmünd, unde va trăi până la 90 de ani.

Intim legat de locul de origine, care străbate ca un fir nevăzut întreaga sa operă, Norbert Thomae s-a impus ca un artist stăpân pe meșteșug, portretist remarcabil, desenator plin de vigoare, ale cărei compoziții echilibrate îi caracterizează opera.

Lucrările din expoziția care va fi inaugurată mâine, 12 septembrie, de la ora 13.30, fac parte din generoasa donație de 89 de lucrări, pe care moștenitorii artistului – cei trei nepoți, Anjta Hella Neumann, Wolfgang Rohling și Wolfram Wenzl - au făcut-o muzeului și comunității din care s-a ridicat cel dintâi artist profesionist al Bistriței - informează Dr. Corneliu Gaiu, directorul Muzeului Județean Bistrița

2144 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro