„A fost uşor subiectul?”„Câte pagini ai scris?”, „Ai ştiut la al doilea?” cam acestea au fost întrebările de pe buzele elevilor în curtea Colegiului „Liviu Rebreanu” – animată încă de la orele 11.00 de părinţi emoţionaţi şi nerăbdători, comentând subiectele despre care aflaseră deja de pe net. Încă nu se ştie exact unde se vor corecta lucrările.
„Ne-au picat subiecte uşoare, ne-am bucurat toţi mai ales pentru că nu s-a dat nimic din modernism” a povestit pentru Bistriţeanul.ro Bianca Mathe, una dintre absolventele care visează să dea examen la Academia de Poliţie din Bucureşti.
Dar asta abia peste doi ani, pentru că are de făcut o operaţie la ochi, pentru a trece de probele fizice ale examenului de facultate. „Între timp, vreau să muncesc, să-mi strâng bani pentru operaţie. Nu accept ajutor de la părinţii mei, cred că pot să mă descurc şi singură. M-am evaluat cu atenţie, sunt conştientă de calităţile mele fizice şi psihice şi cred că o asemenea carieră îmi doresc. La Academia de Poliţie simt că pot să evoluez cel mai mult, nu vreau să mă plafonez într-o chestie banală...” a mai povestit Bianca Mathe, fericită că s-a descurcat bine la prima probă a examenului de Bacalaureat.
Subiectele au fost, ca în cazul Evaluării Naţionale pentru clasele a VIII-a – abordabile şi de nivel mediu – diferite în funcţie de profilul uman sau real al elevilor.
Liceenii au avut de tratat diferite cerinţe dintr-un basm sau dintr-un text dramatic, au avut de comentat relaţia dintre personaje într-o operă din Creangă, Călinescu sau Preda, au avut de argumentat importanţa practicării unui sport la orice vârstă (cei de la secţiile realiste) şi importanţa scriitorilor în societate (cei de la secţiile de ştiinţe umaniste).
„În prima fază, dimineaţă, aveam impresia că e un talmeş-balmeş în capul meu, dar când am văzut subiectele pe foaie m-am liniştit, m-am concentrat un pic şi m-am apucat de treabă” a povestit pentru Bistriţeanul.ro şi Miruna.
Peste 420 de liceeni au dat prima probă de Bacalaureat la limba română la centrul de examinare din cadrul Colegiului "Liviu Rebreanu" şi, dacă ar fi să luăm în calcul primele impresii de după examen, rezultatele vor fi excelente.
Nu se ştie deocamdată în ce judeţ se vor corecta lucrările din Bistriţa-Năsăud. "Aşteptăm tragerea la sorţi care se va efectua azi la Minister, la Bucureşti, şi abia apoi vom putea transporta lucrările în judeţul stabilit, însoţite de preşedintele comisiei, de poliţişti sau jandarmi" a povestit pentru Bistriţeanul.ro Monica Buboly, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.