Prima maşină cu deşeuri menajere a ajuns astăzi la depozitul ecologic de la Tărpiu. Acesta nu au fost selectate, fiind depozitate aşa cum au fost colectate. Începând de astăzi groapa de la Tărpiu este singura autorizată din judeţ pentru a depozita gunoaie.
Oficial, depozitul ecologic de la Tărpiu este funcţional de astăzi, iar în total 14 operatori vor aduna gunoaiele din tot judeţul. Deocamdată nu a fost stabilită o singură firmă care se colecteze deşeurile din Bistriţa-Năsăud dar până când acest lucru se va întâmpla toate firmele care au activitate în acest domeniu, şi au mai colectat deşeuri în judeţ, se pot ocupa în continuare de colectare.
„Suntem în momentul de faţă la prima celulă, urmează să se construiască patru celule. Durata medie de viaţă a unei celule este între patru şi şase ani, depinde care soluţiile în continuare şi dacă vom continua să construim şi celelalte celule sau dacă tehnologiile moderne ne vor pune în situaţia de a putea folosi în continuare această celulă, iar deşeurile să fie transformate în energie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, la deschiderea oficială a gropii de gunoi de la Tărpiu.
Invitat la eveniment a fost şi prefectul Ioan Ţintean care a declarat că „în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu domnule preşedinte (n.red. Radu Moldovan) ţin să vă felicit pentru că într-un final mult aşteptat de toţi bistriţenii şi reprezentanţii instituţiilor, a unităţilor administrativ teritoriale. S-a dat în folosinţă această groapă de depozitare a resturilor menajere şi într-un fel sunt fericit pentru că aceste discuţii interminabile privind soluţia depozitării gunoaielor a luat sfîrşit în judeţul nostru. Eu sper că de aici înainte în judeţul Bistriţa-Năsăud va fi ordine şi linişte pe această problemă”.
Odată cu amenajarea depozitului ecologic au fost create şi aproximativ 40 de locuri de muncă, anunţă reprezentanţii firmei Vitalia care se va ocupa în următorii 20 de ani de groapa de gunoi de la Tărpiu.
Deocamdată la depozitul ecologic sunt colectate deşeuri mixte.
Managerul proiectului, Dorel Rusu, a explicat că „nu pot fi selectate deşeurile după ce prima dată au fost colectate mixt. Ar fi greu! Spre exemplu la PET-uri trebuie luate jos etichetele şi ar trebui spălate pentru că aşa cum sunt acum nu le ia nimeni”.
„Se vor depozita deşeurile şi când se va ajunge la o înălţime de aproximativ un metru acestea vor fi tasate şi apoi, peste, va fi pus cel mai probabil un strat de pământ după care iar vor fi depozitate deşeuri şi din nou tasate şi acoperite”, a mai explicat Dorel Rus.
Aflat la o distanţă de 22 de kilometri de Bistriţa, depozitul ecologic de la Tărpiu are o capacitate de stocare de 1,2 milioane de metri cubi. Acolo vor fi depozitate deşeuri mixte, selective şi verzi.