Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  173 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Primăvara îşi scoate azi capul la iveală. Dragobetele nu se celebra pe vremuri în Bistriţa-Năsăud

24/02/2016 08:52:26 Ioana BRADEA  
Considerat fiu al Babei Dochia, zeu al dragostei şi bunei dispoziţii, Dragobete îşi face azi de cap şi la Bistriţa. 24 februarie era numită de sătenii din alte vremuri Cap de Primăvară: „Nu trebe să ieşi din casă neafumat. Nu m-am afumat într-un an şi tăt anu’ am călcat pe gândaci!”, crede Victoria Găurean din Târlişua.

Pe vremuri, ziua de 24 februarie era socotită începutul anului agricol, iar românii o celebrau ca pe o adevărată sărbătoare a îndrăgostiţilor, a tinereţii şi a bunei-dispoziţii. Credinţa populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul!

Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi iubăreţ nevoie mare, nu blând ca Sfântul Valentin, ci năvalnic - el era la daci zeul care, ca un „naş cosmic", oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor.

În decursul anilor această traditie s-a extins şi la oameni, astfel că, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlneau pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor care se „logodesc" în acestă zi.

Dar Dragobete este şi un zeu al bunei dispoziţii, iar de ziua lui se făceau petreceri care se lăsau de multe ori cu viitoare căsnicii, tinerii strigând sau salutându-se în această zi cu „Dragobetele sărută fetele!".

Chiar dacă pe teritoriul judeţului nostru nu este atestat Dragobetele în manifestările sale mitice pregnante, aşa cum se întâmplă în alte zone folclorice – ziua de 24 februarie nu este o zi oarecare: sătenii din Bistriţa-Năsăud o numeau Capul Primăverii şi respectau câteva superstiţii legate de urşi, şerpi sau alte vieţuitoare care iernează sub pământ.

Nu se lucra în această zi, iar Victoria Găurean din Târlişua povesteşte că „la Capu’ Primăverii ursu' iese să-şi vadă umbra. Dacă nu şi-o vede, se întoarnă 40 de zile în bârlog. Dacă şi-o vede, iese din bârlog şi înseamnă că se face primăvară devreme. Tăt în această zi, şarpele se întoarnă în văgăună pă ceia parte, cu capu’ spre ieşire şi iese tocmai de Alexie. De aia în zîua asta nu trebe să ieşi din casă neafumat. Te afumi cu cârpe de tri ori şi nu trebe să calci desculţă pe jos până ce nu te afumi. Nu m-am afumat într-un an şî tăt anu’ am călcat pe gândaci!

Mărturiile sale sunt consemnate în volumul Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi Zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, realizat de profesorul Vasile V Filip şi Menuţ Maximinian.

Pe câmpie, la Sălcuţa, mai subzista prin 1996, referitor la ziua de 24 februarie, amintirea vagă a unui nou început: „Atunce vin păsările, vin berzele, vin raţăle sălbatice, vin gâştele, vin rândunelele – tăte păsările alea care să duc toamna…”, explică Ana Hosu din Sălcuţa.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro