La alegerile locale din acest an, primarul se alege dintr-un singur tur de scrutin. Bistriţeanul.ro vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 2012: tipurile de liste electorale, actele necesare pentru a vota, cum să votezi s.a.
În 2012, alegeri într-un singur tur
Dacă la alegerile din anii precedenţi, câştigătorul la funcţia de primar era desemnat după primul tur de scrutin doar dacă obţinea mai mult de 50% din voturi, în acest an candidatul care obţine cele mai multe voturi este desemnat automat câştigător. Nu se mai organizează cel de-al doilea scrutin decât dacă doi candidaţi obţin acelaşi număr de voturi.
La fel şi preşedintele consiliului judeţean va fi ales prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Consilierii locali şi judeţeni vor fi votaţi pe liste de partid.
Cine voteaza?
Pot vota bistriţenii care au implinit 18 ani. Aceştia trebuie să aibă sau buletine de indentitate, cărţi de identitate provizorii sau paşaportul diplomatic ori cel de serviciu. În cazul elevilor din şcolile militare, aceştia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar.
Votul se poate exercita doar la secţiile de votare din localitatea de care aparţin şi pentru ale cărei autorităţi administrative votezi, excepţie făcând cazurile speciale.
Unde votează membrii birourilor electorale?
Preşedintele şi membrii birourile electorale îşi vor exprima opţiunea la secţia de votare unde îşi îndeplinesc atribuţiile. În cazul în care secţia de votare în care au atribuţii este diferită de cea în a cărei raza au domiciliul, membrii birourilor electorale vor fi înscrişi în lista suplimentară şi, în acelaşi timp, vor fi radiate din lista electorală permanentă existentă la secţia de votare în a cărei rază domiciliază.
Cine nu votează?
Nu au voie să voteze debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie. La fel nu pot vota nici cetăţenii ale căror drepturi electorale au fost restrânse prin hotărâre judecătorească definitivă.
Cum se desfaşoară votul şi care sunt etapele?
Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot. Apoi fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Memebrii biroului verifică înscrierie în lista electorală, după care îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".
Alegătorii vor primi patru buletine de vot. Unul pentru primar, unul pentru preşedinte de consiliu judeţean şi încă două pentru consilieri judeţeni şi locali. Se votează separat, în cabine închise şi se aplică ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.
După ce au votat, alegătorii au grijă să nu se deschidă buletinul de vot. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.
După ce au fost trecute toate aceste etape, ştampila cu menţiunea "VOTAT" se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza carţii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului.
Când este votul nul?
Vor fi considerate voturi nule atunci când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat. Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT" în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere. Dacă ştampila cu menţiunea "VOTAT" a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.
Când se votează?
Cele 312 de secţii de votare vor fi deschise, duminică, 10 iunie, de la ora 7:00 până la ora 21:00.