Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  32 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Primarul se alege dintr-un singur tur. Află ce alte noutăţi sunt la alegerile de mâine

09/06/2012 20:57:46 Andreea LEDER  
La alegerile locale din acest an, primarul se alege dintr-un singur tur de scrutin. Bistriţeanul.ro vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 2012: tipurile de liste electorale, actele necesare pentru a vota, cum să votezi s.a.

În 2012, alegeri într-un singur tur

Dacă la alegerile din anii precedenţi, câştigătorul la funcţia de primar era desemnat după primul tur de scrutin doar dacă obţinea mai mult de 50% din voturi, în acest an candidatul care obţine cele mai multe voturi este desemnat automat câştigător. Nu se mai organizează cel de-al doilea scrutin decât dacă doi candidaţi obţin acelaşi număr de voturi.

La fel şi preşedintele consiliului judeţean va fi ales prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Consilierii locali şi judeţeni vor fi votaţi pe liste de partid.

Cine voteaza?

Pot vota bistriţenii care au implinit 18 ani. Aceştia trebuie să aibă sau buletine de indentitate, cărţi de identitate provizorii sau paşaportul diplomatic ori cel de serviciu. În cazul elevilor din şcolile militare, aceştia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar.

Votul se poate exercita doar la secţiile de votare din localitatea de care aparţin şi pentru ale cărei autorităţi administrative votezi, excepţie făcând cazurile speciale.

Unde votează membrii birourilor electorale?

Preşedintele şi membrii birourile electorale îşi vor exprima opţiunea la secţia de votare unde îşi îndeplinesc atribuţiile. În cazul în care secţia de votare în care au atribuţii este diferită de cea în a cărei raza au domiciliul, membrii birourilor electorale vor fi înscrişi în lista suplimentară şi, în acelaşi timp, vor fi radiate din lista electorală permanentă existentă la secţia de votare în a cărei rază domiciliază.

Cine nu votează?

Nu au voie să voteze debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie. La fel nu pot vota nici cetăţenii ale căror drepturi electorale au fost restrânse prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cum se desfaşoară votul şi care sunt etapele?

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot. Apoi fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Memebrii biroului verifică înscrierie în lista electorală, după care îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".


Alegătorii vor primi patru buletine de vot. Unul pentru primar, unul pentru preşedinte de consiliu judeţean şi încă două pentru consilieri judeţeni şi locali. Se votează separat, în cabine închise şi se aplică ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii au grijă să nu se deschidă buletinul de vot. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.

După ce au fost trecute toate aceste etape, ştampila cu menţiunea "VOTAT" se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza carţii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului.

Când este votul nul?

Vor fi considerate voturi nule atunci când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat. Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT" în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere. Dacă ştampila cu menţiunea "VOTAT" a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

Când se votează?

Cele 312 de secţii de votare vor fi deschise, duminică, 10 iunie, de la ora 7:00 până la ora 21:00.


 

3291 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro