Autoritatile locale au obtinut finantare de la Uniunea Europeana pentru regenerarea Centrului Istoric al Bistritei. Cu acesti bani, pe langa punerea in valoare a pasajelor pietonale, municipalitatea va construi si cinci fantani arteziene in stil medieval. Proiectul depaseste 44 de milioane de lei.
“Regenerarea urbana a Centrului Istoric Bistrita” este un proiect ambitios al Primariei Bistrita, cu o valoare de 44.996.170 de lei, iar cea mai mare parte de finantare vine din partea Uniunii Europene, contributia primariei fiind de numai 2 la suta.
Cu acesti bani, autoritatile locale vor sa modernizeze si sa reabiliteze Centrul Istoric al municipiului Bistrita si sa puna in valoare frumusetea culturala si arhitecturala.
Astfel ca, pe langa modernizarea pasajelor, care vor fi pavate cu piatra naturala si vor fi iluminate din pavaj, municipalitatea doreste si amplasarea unei copertine pe pasajul de pe strada Spiru Haret. Acolo autoritatile locale vor sa organizeze expozitii.
De asemenea, in proiect este prevazuta realizarea a cinci fantani arteziene in stil medieval. Acestea vor fi acoperite cu sticla, iar in mijloc vor avea o macheta din bronz care sa reprezinte orasul. Una dintre fantani va fi amplasata in fata Centrului Cultural Municipal “George Cosbuc”, alta in Piata Mica, una la intersectia strazilor Zorilor cu Vasile Alecsandri, una va fi pe Pietonalul Liviu Rebreanu, iar locatia celei de a cincea fantani urmeaza a fi stabilita.
"Fantanile arteziene vor fi acoperite si vor avea cufundate in ele machete din bronz cu municipiul Bistrita. Fantana aceasta arteziana, ca si altele care vor fi facute, vor sa si simbolizeze faptul ca Bistrita, cum este descrisa intr-un document din secolul XVI, era scaldata de mai multe paraie care alimentau morile din aceasta zona", a explicat in cadrul unei conferinte de presa primarul Ovidiu Cretu.
In proiect mai este prevazuta si montarea unor banci si stalpi de iluminat in stil vechi care sa puna in vedere frumusetea arhitecturala veche a orasului, dar si reabilitarea podului de la Codrisor.
Autoritatile locale spera ca in luna mai, cel tarziu, lucrarile sa inceapa. Pana atunci, municipalitatea trebuie sa gaseasca o firma care sa se ocupe de finalizarea acestui proiect care ar trebui realizat pana in 30 ianuarie 2014.