Dezbatere incendiară azi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, între directorii de şcoli, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi şi primarul Ovidiu Creţu care s-au întâlnit pentru prima oară pentru a discuta o problemă delicată şi spinoasă: paza şi securitatea în şcolile din oraş. Concluzia: camerele de supraveghere nu sunt suficiente.
În contextul nefericitului incident petrecut săptămâna trecută, când un poliţist a fost lovit pe şantierul Colegiului „Liviu Rebreanu”, Inspectoratul Şcolar Judeţean a găzduit azi o primă şi foarte oportună întâlnire cu directorii de şcoli şi grădiniţe din Bistriţa, reprezentanţi ai părinţilor şi autoritatea locală.
„Ne-am făcut trei cruci, vorba românului, că s-a întâmplat în spaţiul şantierului şi nu într-un spaţiu şcolar, dar indiferent de ciclul de şcolarizare, dacă sunt copii mici sau mari, aceste spaţii trebuie să fie bine protejate, iar noi toţi trebuie să ne partajăm responsabilitatea vis-à-vis de siguranţa şi securitatea copiilor”, a spus Camelia Tabără.
„Shit happens…”, a recunoscut primarul Ovidiu Creţu, comentând incidentul poliţistului agresat pe şantierul Colegiului „Liviu Rebreanu” şi amintind că pe 11 martie, Adevărul scria despre o elevă agresată de paznicul şcolii. Din fericire nu s-a întâmplat în Bistriţa, dar ţicniţi şi nebuni există pretutindeni, oameni bolnavi există peste tot, iar un asemenea incident regretabil este o excepţie care, ca toate excepţiile, face multă vâlvă – a mai spus primarul Ovidiu Creţu care a recunoscut, totodată că, din punctul lui de vedere, ar fi optat pentru camere de supraveghere în şcoli, aşa cum se practică peste tot în Uniunea Europeană:
Părinţii şi directorii au replicat, în schimb, că aceste camere de supraveghere nu sunt suficiente şi nu reuşesc să prevină incidentele nedorite, ci doar să informeze asupra unui fapt deja întâmplat.
Macedon Retegan, directorul Liceului de arte „Corneliu Baba” a admis că un taximetrist a intrat în liceul pe care îl conduce şi a dus un elev la Jandarmerie pentru a-şi rezolva problemele pe care acesta le avea cu un alt elev – cu toate camerele de supraveghere existente în liceu.
Şi directoarea Iulia Vlad de la Colegiul „Andrei Mureşanu” a recunoscut că inclusiv CNAM are nevoie, în anumite intervale orare, de paznic, chiar dacă instituţia a fost dată drept exemplu că se poate descurca şi fără pază umană.
Directorul Liceului cu Program Sportiv a subliniat că şi în acest liceu ar fi nevoie de pază umană – însă că firmele de pază din Bistriţa nu fac faţă corespunzător unei asemenea sarcini – propunând ca paza să fie asigurată de jandarmi sau poliţişti locali.
Exclus! a comentat Dacia Rubl, preşedintele Asociaţiei de părinţi Rebis, de la CNLR, care a precizat că, în prima fază – administraţia locală ar putea să suporte măcar parţial plata paznicilor de şcoli – atâta vreme cât legea prevede că autoritaţile locale pot aloca fonduri, în măsura posibilităţilor. La Liceul Agricol, de pildă, paza trebuie asigurată 24 de ore din 24, mai ales că instituţia are şi internat şi este izolată în afara Bistriţei.
Concluzia a fost că este necesară prezenţa gardienilor, însă aceştia trebuie aleşi cu foarte mare grijă, iar decizia trebuie aprobată în consiliile de administraţie a fiecărei unităţi de învăţământ, împreună cu un set de reguli care să clarifice inclusiv probleme precum punctualitatea sau purtarea unei uniforme care să-i distingă pe elevi de persoanele străine.
„Idei interesante s-ar putea să vină şi din partea elevilor, deci ar trebui să participe şi ei la aceste discuţii", a mai spus Camelia Tabără - în timp ce primarul Ovidiu Creţu a conchis că, dacă se doreşte, elevii ar putea intra în şcoală chiar şi pe bază de cartele - cu turnicheţi care să permită sau să interzică accesul - aşa cum se întâmplă pe stadionul Gloriei...