Primarul Ovidiu Creţu nu este prea convins că bistriţenii vor reuşi să recupereze locomotiva Malaxa din curtea RematInvest. Primarul s-a declarat solidar cu nobila cauză şi a propus ca, după eventuala ei restaurare, să fie amplasată chiar în locul fostului restaurant „Locomotiva” – un spaţiu extrem de drag nostalgicilor bistriţeni...
„Am fost azi dimineaţă împreună cu istoricul Căilor Ferate Române Radu Bellu, în vizită la primarul Ovidiu Creţu, care s-a dovedit solidar cu această cauză şi gândeşte chiar mai curajos decât noi în privinţa amplasării acestei locomotive după eventuala ei restaurare...” a mărturisit azi senatorul Dorin Dobra într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional.
Dorin Dobra a admis că primarul Ovidiu Creţu nu crede că bistriţenii vor reuşi să recupereze acest bun de patrimoniu care este locomotiva Malaxa – însă „nu cerem niciun ban Primăriei Bistriţa. Noi credem în capacităţile bistriţenilor de solidarizare” a mai spus Dobra.
Organizatorii StudFest au subliniat că în sprijinul recuperării locomotivei au identificat câteva posibilităţi: în primul rând, preţul biletului de intrare la concertul de vineri ce se va desfăşura la Hotel Metropolis în cadrul festivalului va costa 50 de lei – toate fondurile urmând să fie depuse într-un cont special cu numărul 50645 – care este chiar numărul seriei locomotivei Malaxa din Bistriţa.
Contul va fi deschis exact pentru fondurile care s-ar putea aduna pentru salvarea locomotivei sau pentru banii obţinuţi din fierul vechi pe care bistriţenii îl vor duce la Remat şi în schimbul căruia vor primi bani care vor fi transferaţi în contul respectiv.
O altă idee propusă de organizatori se referă la organizarea unui marş – anul viitor – "de pe Bulevardul Republicii, până în curte la Remat, cu tigăi, oale şi ce-or mai găsi bistriţenii..." - adică alte obiecte de fier care ar putea – mai mult sau mai puţin simbolic – să contribuie la salvarea locomotivei Malaxa.
Soarta locomotivei Malaxa va fi decisă mâine, când la Bistriţa este aşteptat patronul din Zalău al SC Remat Invest - care va decide dacă locomotiva poate fi recuperată cu bani sau cu fier vechi la schimb (iar în acest caz bistriţenii vor trebui să adune aproximativ 90 de tone, cât cântăreşte locomotiva, dacă vor s-o salveze) şi dacă obiectul patrimonial poate fi oferit în custodie Primăriei sau Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, dacă poate fi cumpărat - fie şi în rate sau dacă există posibilitatea ca firma să ofere o reducere a preţului sau a cantităţii de fier care trebuie colectată...
Până una alta, se anunţă o bătălie dificil de dus... Mai ales dacă salvarea locomotivei nu este dorită decât unilateral, căci în această după-amiază, accesul presei nu a fost permis pentru fotografierea sau filmarea locomotivei - un adevărat "monument sculptural" cum l-a descris Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, care s-a declarat totodată "frustrat pentru că după atâtea eforturi depuse din partea Direcţiei, n-am reuşit să obţinem nimic concret...".
Alte detalii picante despre istoria tulbure a locomotivei Malaxa din Bistriţa puteţi citi şi accesând linkul de mai jos:
MISTERELE Bistriţei: Locomotiva cu aburi şi uimitoarele sale aventuri la Bistriţa.