Se vorbește de referendum, de legalitate, de ilegalitate în cazul traseului Centurii de Sud prin Pădurea Codrișor! Dar ceva se omite: interesul care apare în cazul celui mai înflăcărat susținător al proiectului: primarul Ovidiu Crețu, care deține 45 de ari în apropierea viitoarei centuri. Edilul mai poate fi imparțial în această chestiune?
Făcând abstracție de decizia instanțelor de judecată privind traseul eronat al Centurii de Sud prin Pădurea Codrișor, de jocurile politice care se fac în Consiliul Local, de penibilitatea de a se continua cu acest proiect de aproape 5 ani fără niciun rezultat concret, trebuie evidențiat cel mai important aspect din toată această poveste: primarul Crețu are un teren în zonă a cărui valoare ar crește în cazul în care i-ar rămâne sau pe care ar lua bani buni în cazul unei exproprieri.
Reamintim faptul că proiectul Centurii de Sud prin Pădurea Codrișor a fost făcut public pentru prima dată de către primarul Ovidiu Crețu, în luna noiembrie 2009, atunci când acesta a prezentat, în fața presei, traseul Variantei Ocolitoare Bistrița Sud care avea la acea dată aproximativ 14 kilometri și un cost total de 60 de milioane de euro.
“Nu am mutat eu drumul pe lângă Wonderland și pe lângă Parcul Industrial, așa l-au făcut specialiștii în drumuri. Nu poate muta primarul Ovidiu Crețu centura pe unde vrea”, spunea același edil care, trei ani mai târziu, a reușit ca, prin Consiliul Local, să modifice traseul centurii, trecându-l prin intravilanul orașului Bistrița.
Tot în 2009, în declarația de avere a primarului Ovidiu Crețu, postată pe site-ul Primăriei, apărea negru pe alb informația conform căreia acesta deține în zona Zăvoaiele de Sus, în imediata apropiere a traseului centurii, un teren intravilan în suprafață de 4.500 de metri pătrați (VEZI FOTO 1). Informația apare postată și acum, doar că, așa cum se observă, locația Zăvoaiele de Sus este ștearsă cu un corector. De altfel, aceeași corectare apare și în restul declarațiilor de avere postate anual, iar în cea din 2013 nu mai apare precizată deloc locația. (VEZI FOTO 5).
“Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”, declara edilul în toamna lui 2009.
Un an mai târziu, în 2010, Ovidiu Crețu vine cu o nouă remarcă privind avantajul celor care dețin terenuri în apropierea traseului viitoarei centuri: „În mod clar, terenurile din zonă vor crește odată cu realizarea Centurii de Sud. Este si cazul meu, dar încă nu se știe până la ce distanță de centură se vor oferi despăgubiri. Mă refer aici la terenurile care vor fi expropriate. În ceea ce mă privește, am mai spus-o: aș fi votat pentru centură și dacă trecea prin sufrageria mea”. Numai că nu trece prin sufragerie, ca în cazul altor familii ce își văd viața întoarsă pe dos de un primar care are un teren ce, în actuala criză, poate nu ar valora mare lucru. Dar, poziționat într-o nouă zonă de dezvoltare a Bistriței, situația ar fi alta. Am avea cel puțin un expropriat fericit!
Probabil că primarul știe să fenteze conflictul de interese din punct de vedere legal, fiindcă va avea grijă să nu apară vreo decizie cu semnătura sa, ci a Consiliului Local, pe care îl domină cum vrea. Însă aici vorbim de un primar care cheltuie bani din bugetul local pe un referendum în urma căruia el ar avea de beneficiat patrimonial. Pentru despăgubiri în cazul proprietăților de pe traseul centurii de sud se vor pune la dispoziție aproximativ 23 de milioane de euro.
Ne întrebăm: oare cât așteaptă să încaseze primarul pe terenul lui în cazul unei exproprieri? Sau ce ar urma să construiască acolo dacă l-ar păstra, având în vedere că zona ar avea altă trecere?